Novi vazdušni napadi izvedeni su rano jutros na sirijski grad Alep, iako je državni sekretar SAD Džon Keri stigao u Ženevu u nastojanju da spase prekid vatre u Siriji koji je pred kolapsom.
Više od 20 civila i pedesetoro dece izgubilo je život od 22. aprila kada su obnovljeni sukobi u Alepu, gradu na severu Sirije.
Većinu napada izvela je avijacija sirijske vlade, čime se krši primirje koje je stupilo na snagu 27. februara uz posredovanje Vašingtona i Moskve.
Snage predsednika Bašara al Asada, koje imaju nadmoć u vazduhu u odnosu na pobunjenike, kontrolišu zapadni sektor Alepa, a pobunjenici istočni deo.
Grad je podeljen od 2012. i postao je glavno poprište sukoba u sirijskom ratu.
Posle mirnog dana juče u istočnom sektoru vazdušni napadi su nastavljeni posle ponoći, javio je dopisnik agencije Frans pres sa lica mesta.
Gađano je više kvartova, među kojima i dosta naseljen kvart Bustan al Kasr.
Za sada nema informacija o mogućim žrtvama.
Pobunjenici su sa svoje strane teškom artiljerijom sinoć gađali zapadni deo grada, kada je ubijeno tri civila među kojima i jedno dete, saopštila je opoziciona Opservatorija za ljudska prava. Američki državni sekretar Džon Keri doputovao je sinoć u Ženevu u nastojanju da ponovo uspostavi prekid vatre uz pomoć UN, Rusije i arapskih zemalja.
Keri danas treba u Ženevi da razgovara sa izaslanikom UN za Siriju Stafanom de Misturom i ministrima arapskih zemalja.
Rat koji je počeo 2011. zbog krvavog gušenja prodemokratskih protesta prerastao je u sukob sa brojnim akterima, kako Sirijcima tako i strancima, u kome je ubijeno više od 270.000 ljudi, a gotovo polovina stanovništva je napustila svoje domove.
Međunarodna zajednica želi da ukloni pretnju ekstremističkih grupa koje okupiraju velike delove teritorije u Siriji i Iraku, i da zaustavi masovni odlazak Sirijaca, od kojih veliki broj dolazi do Evrope.#Aleppo Sulemaniyeh yesterday#AleppoIsBurning by #FSA terrorism#FSACrimes pic.twitter.com/3i138Ej3Ij— Tweets From Aleppo (@halabtweets) May 2, 2016

Ostavi poruku