ŽENEVA – Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas u evropskom sedištu UN u Ženevi da su u toku razgovori o ponovnom upostavljanju prekida vatre u Siriji, posebno u provinciji Alep koja je postala glavno poprište građanskog rata u toj zemlji, javile su svetske agencije.
Keri, koji se sastao sa specijalnim izaslanikom UN za Siriju Stafanom de Misturom, rekao je da su i sirijski režim i opozicija doprineli „stvaranju haotične situacije“ u Siriji.“Sukob je na mnogim mestima izmakao kontroli“, rekao je američki zvaničnik.
De Mistura bi sutra trebalo da putuje u Moskvu na razgovore sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom o ponovnom uspotvaljanju primirja u Siriji koji je, uz posredovanje Rusija i SAD, stupio na snagu 27. februara.
Specijalni izaslanik je rekao da su Rusija i SAD glavni incijatori mirovnog procesa u Siriji, ali, ukoliko se te dve zemlje ne dogovore, malo je verovatno da će doći do nekog napretka.
Ruske vlasti u nedelju su saopštile da su u toku pregovori o zamrzavanju sukoba u Alepu, nakon što su SAD pozvale sirijske snage da prekinu bombardovanje glavnog grada te provincije.
Vlasti u Moskvi danas su potvrdile da se pregovori nastavljaju.
Više od 250 osoba, među kojima nekoliko desetina dece, stradalo je u sukobima u Alepu od 22. aprila.
U Siriji je tokom petogodišnjeg rata stradalo više od 270.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno.

Ostavi poruku