U JAVNOST je procurio još jedan „paket“ dokumenata – ovog puta o trgovini između EU i SAD.
Organizacija za zaštitu životne sredine Grinpis objavila je tajne papire o toku pregovora o transatlantskom partnerstvu u oblasti trgovine i investicija (TTIP).
Suština je u tome da vlada u Vašingtonu vrši mnogo veći pritisak na Brisel nego što je to bilo poznato.
Američka administracija pretila je, između ostalog, da će blokirati olakšice za izvoz evropskoj auto-industriji, ako EU ne bude kupovala više američkih poljoprivrednih proizvoda.
O ovom bruje svi svetski javni servisi i štampa.
Uvid u originalnu dokumentaciju, ponovo su, kao u nedavnom slučaju tzv. panamskih papira, imali nemački državni TV kanali i dnevni list „Zidojče cajtung“.
Mediji prenose da su od organizacije Grinpis dobili dokument u koji su do sada, pod strogo kontrolisanim uslovima, mogli da imaju uvid samo poslanici nemačkog Bundestaga i odabrani članovi vlade, i to pod strogim nadzorom u tajnoj prostoriji Ministarstva privrede.
Prema njihovom izveštavanju, tajni dokumenti pokazuju da SAD odbacuju želju EU da se sporni privatni abritražni sudovi za tužbe koncerna zamene javnim regularnim sudovima.
Vašington, takođe, prihvata generalnu zabranu proizvoda samo uz podnošenje naučnog dokaza da oni ugrožavaju zdravlje.
Time bi TTIP doveo do snižavanja standarda zaštite potrošača u EU.
Dok EU objavljuje svoje predloge, SAD insistiraju na tajnosti.
Stručnjak Grinpisa za trgovinu Jirgen Knirš kaže da su dokumenta rampa za „košmar“ koji bi „uskoro mogao da postane stvarnost“.
On je dodao da ga posebno brinu zahtevi SAD da se smanji zaštita potrošača.

SKINULI NAM FLASTER PORTPAROL Zelenih u Evropskom parlamentu za finansije i ekonomsku politiku Sven Gigold kaže da je objavljivanje dokumenata usluga demokratiji. – Novinari su nama poslanicima skinuli flaster koji nam je u prostorijama za čitanje dokumenata zalepljen na usta.
To je bilo stanje nedostojno demokratije – poslanici smeju da čitaju dokument, ali ne i da o njemu razgovaraju sa građanima.
Istraživačko novinarstvo se opet pokazalo kao sredstvo korigovanja netransparentne politike.
Po rečima Svena Gigolda, portparola Zelenih u Evropskom parlamentu za finansije i ekonomsku politiku, ovi podaci su otvorili odavno neophodnu debatu o standardima transparentnosti u svetskoj trgovinskoj politici.
Lobisti imaju pristup donosiocima odluka, a istovremeno se sve krije od građana, čime se podriva demokratija. – To što se u slučaju drugih sporazuma o slobodnoj trgovini ne zna ni ko ima mandat za pregovaranje pokazuje da se tranparentnost u trgovinskoj politici shvata kao privilegija vladara – veli Gigold. – Transparentnost u pregovaračkom procesu treba da postane standard svih međunarodnih ugovora i zato je dobro što su sada i detalji o stanju pregovora o sporazumu između SAD i EU postali poznati široj javnosti. TRŽIŠTE NAMIRNICA JAVNI servis ARD citira Klausa Milera, šefa nemačkog Saveza uduženja za zaštitu potrošača, da „dokumenti iz TTIP otvaraju mnoga pitanja o životnim namirnicama: – U tekstovima koji su procurili se potvrđuju sva naša stahovanja o tome šta SAD žele na tržištu životnih namirnica.
Miler smatra da američki agrarni lobi vrši veliki pritisak kako bi ubuduće čitavu svoju paletu proizvoda i genetski modifikovane proizvode mogao da prodaje s ove strane Atlantika.
Da bi to postigli, Amerikanci se u pregovorima oštro suprotstavljaju evropskom principu preventive, koji omogućava da se uvedu stroge odredbe u slučaju sumnje da neki proizvod predstavlja opasnost po zdravlje.

Ostavi poruku