Tri osobe, među kojima jedan ukrajinski vojnik i dva proruska pobunjenika, poginula su u poslednja 24 sata na istoku Ukrajine, saopštile su danas zaraćene strane u toj zemlji, uprkos primirju koji je dogovoren za vreme uskršnjih praznika po julijanskom kalendaru, javile su svetske agencije.“Dva borca su stradala u granatiranju ukrajinskih snaga tokom uskršnjeg bdenja“, izjavio je portparol proruskih pobunjenika Eduard Basurin, koji je optužio ukrajinsku vojsku da je 160 puta pucala u pravcu predgrađa Donjecka, glavnog uporišta pobunjenika na istoku Ukrajine.

Portparol ukrajinske vojske Oleksander Motuzinijak izjavio je da je jedan vojnik poginuo kod sela Svitlodarsk, na području Donjecka.

Sedam vojnika povređeno je kod Marijupolja, velikog grada na istoku zemlje pod kontrolom vlasti u Kijevu, rekao je Motuzinijak, optužujući pobunjenike za granatiranje ukrajinskih vojnih položaja.

Ukrajinska vojska saopštila je juče da su dva vojnika poginula u sukobima u istočnoj Ukrajini.

Ukrajinske vlasti i proruski pobunjenci dogovorili su se u petak da će poštovati prekid vatre na istoku zemlje za vreme uskršnjih praznika.

To primirje, koje je stupilo na snagu u petak u ponoć po lokalnom vremenu, trebalo bi da bude na snazi do 9. maja, kada se obeležava Dan pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

Opšti prekid vatre dogovoren je u februaru 2015. godine u okviru mirovnog sporazuma postignutog u Minsku, ali su poslednih nedelja zabeležena brojna kršenja.

U dvogodišnjim sukobima ukrajinske vojske i proruskih separatista poginulo je više od 9.200 ljudi, a više od 1,5 miliona je raseljeno.

Ostavi poruku