Sporazum između EU i Turske o smanjenju priliva migranata funkcioniše i nema novih izbegličkih ruta, izjavio je danas šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, a preneli evropski mediji.“Sporazum funkcioniše bolje nego što smo očekivali, jer je za tri nedelje koje su mu prethodile, u Grčku ušlo oko 27.000 izbeglica, a u prve tri nedelje primene taj broj pao je na 6.000″ rekao je Štajnmajer.

Na pitanje da li postoji opasnost da migranti pronađu novi put za ulazak u Evropu, kao što je severnoafrička ruta, Štajnmajer je odgovorio da za sada ništa ne ukazuje na to.

On je dodao da od zatvaranja balkanske izbegličke rute migranti ne ulaze u Evropu ni preko Albanije i Italije.Štajnmajer je izrazio uverenje da Evropa više neće kršiti ljudska prava i ocenio da nisu u pravu oni koji optužuju Evropsku uniju da se pokorava zahtevima Turske.

Sporazumom između EU i Turske predviđeno je da izbeglice koje su u Grčku ušle posle 20. marta budu vraćene u Tursku, a EU se obavezala da primi isto onoliko migranata koliko ih bude vraćeno, dok ne ispuni kvotu od 72.000 ljudi.

Mnoge nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile su sporazum, a Amnesti internešenel (Amnesty International) naveo je da Turska nije bezbedna za izbeglice i optužio je Ankaru da je više desetina migranata deportovala u Siriju, u kojoj je tokom petogodišnjeg građanskog rata poginulo više od 270.000 ljudi.

Ostavi poruku