U Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi u toku je vaskršnja liturgija, koju služi patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.
Bogosluženju prisustvuje više hiljada vernika, među kojima su i ruski predsednik Vladimir Putin, premijer Dmitrij Medvedev sa suprugom Svetlanom i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin.
Pre nego što je vaskršnja liturgija počela, u Hram Hrista Spasitelja je specijalnim avionom iz Jerusalima dovezen Blagodatni plamen upaljen u Hramu Groba Gospodnjeg. „Primite ovaj oganj kao dar božanske milosti, prinesite njega u svoje domove“, rekao je patrijarh, a zatim je predsednik Upravnog odbora dobrotvornog fonda Andreja Prvozvanog Vladimir Jakunjin predao oganj predstavniku Ruske pravoslavne crkve.
Nekoliko minuta nakon što je u stigao sveti oganj, a svetlost sveća veselo zatreperila u crkvi uz radosne zvuke zvona, svi su, za sveštenstvom odevenim u bele odore, krenuli u krsni hod oko Hrama, a zatim su se zaustavili ispred zatvorenih vrata hrama, što simbolično označava zatvoren ulaz u pećinu Groba gospodnjeg. „Rajska vrata“ su se potom otvorila i vernici su ušli u hram.
Počelo je bogosluženje često prekidano radosnim usklikom „Hristos voskrese!“.
Jevanđelje u Hramu Hrista Spasitelja tradicionalno se čita na 18 jezika, uključujući i aramejski — na kojem se govorilo za Hristovog života.
Vaskršnja bogosluženja noćas se održavaju i u oko 30.000 crkava i manastira Ruske Pravoslavne Crkve širom zemlje i sveta, a centralnu proslavu u hramu Hrista Spasitelja tradicionalno prenose i državne televizije.
Tradicija služenja glavne vaskršnje liturgije u glavnom sabornom hramu u zemlji počela je 2001. godine, kada je u ponovo izgrađenom hramu Hrista Spasitelja prazničnu liturgiju služio patrijarh Aleksij II.
Bogosluženju tradicionalno prisustvuje i ruski državni vrh, na čelu sa predsednikom.
Putin je samo dvaput tokom svog boravka na najvišim državnim funkcijama dočekao Ukses van Moskve: 2000. godine on je kao vršilac dužnosti predsednika prisustvovao vaskršnjoj liturgiji u Isakijevoj sabornoj crkvi u Sankt Peterburgu, a 2003. godine — u sabornoj crkvi Svetog Nikole u Dušanbeu, gde je bio u radnoj poseti.
Istraživanja pokazuju da skoro 80 odsto Rusa smatra Uskrs posebnim i značajnim praznikom, a većina građana Rusije proslaviće ga u krugu porodice. (Izvor: sputniknews.com)

Ostavi poruku