Američki predsednik Barak Obama sinoć je na tradicionalnoj večeri Udruženja dopisnika u banket sali hotela „Hilton“ u Vašingtonu osmi i poslednji put kao šef države zbijao šale.

On je pričao viceve pred brojnim novinarima, političarima, filmskim i televizijskim zvezdama, a voditelj programa bio je komičar Lari Vilmor.

Među prisutnima bili su demokratski kandidat za predsedničku nominaciju Berni Sanders, potpredsednik SAD Džozef Bajden, američki državni sekretar Džon Keri, predsednik Republikanske stranke Rins Pribus i nekadašnji gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg.

Republikanski kandidat za predsedničku nominaciju, milijarder Donald Tramp, koji je poslednjih godina bio redovni gost na tribini, nije bio sinoć, ali je došao njegov sin Donald Tramp Junior sa suprugom Vanesom.

Večeri su prisustvovale i mnoge slavne ličnosti iz sveta filma, među kojima i dobitnici Oskara Helen Miren i Džared Leto, Rejčel Mekadams, Vil Smit, Džef Goldblum i Brajan Krenston.

Na meti Obaminih viceva bili su uglavnom politički protivnici.“Godine provedene u Beloj Kući uzele su svoj danak – osedeo sam i odbrojavam dane do svoje smrti“, rekao je Obama, aludirajući na kritike koje je na račun predloga demokrata o reformi zdravstva svojevremeno izrekla bivša guvernerka Aljaske, republikanka Sara Pejlin.

On se našalio i rekavši da, iako on i njegova supruga Mišel jedva čekaju da napuste Belu kuću, ipak nije lako biti funkcioner kome ističe mandat.“Zato je princ Džordž prošle nedelje na sastanak samnom došao u bademantilu i pidžami“, rekao je Obama.

Na kraju večeri, Obama je napravio ozbiljan izraz lica, zahvalivši se novinarima i pohvalivši slobodu štampe.“Imam da kažem još samo dve reči: Obama napolje!“, rekao je on i izašao iz sale.

Američki predsednik morao je za to veče koje se decenijama organizuje da pronađe pravi ton u govoru i da vežba dikciju.Šef ekipe autora predsedničkih govora u Beloj kući rekao je nedavno da je to je jedan od najtežih govora u godini, jer se šale moraju pažljivo birati da bi dobro prošle kod publike.

Ostavi poruku