IAKO je većina partija podbacila u odnosu na rezultat koji su ostvarili na izborima 2014, nisu svi nezadovoljni ovogodišnjim učinkom, mada se kod nekih pominju i mogućnosti „provetravanja“ u stranačkom vrhu, baš zbog toga što postavljene letvice nisu preskočene.
SPS će na Glavnom odboru razmatrati rezultate izbora, posebno učinak lokalnih odbora, a pominje se i mogućnost da deo funkcionera zatraži ostavku Ivice Dačića.
Prema našim informacijama, malo je verovatno da će Dačić, čak i ako to pitanje bude otvoreno, biti smenjen.
Lider SDS Boris Tadić je još u izbornoj noći rekao da je zadovoljan postignutim rezultatom „u datim okolnostima“.
Međutim, pre dve godine Tadićeva stranka, koja se tada zvala NDS, sa LSV je osvojila 204.767, a LDP koja je išla posebno – 120.879 glasova.
Sada obe ove partije, plus LSV imaju svega oko 187.242, prema do sada obrađenom materijalu.
Portparol SDS Konstantin Samofalov kaže nam da unutarstranačkog nezadovoljstva nema, kao i da brojke nisu uporedive sa 2014.: – U uslovima u kojima vlast vrši pritisak na građane, potpunog medijskog mraka i očigledne pljačke glasova, nije ni bilo realno da bilo koja opoziciona stranka ostvari dvocifren rezultat.
Unutar DS se različito gleda da li je moglo bolje, s obzirom na to da su u odnosu na 2014, ojačali tek nepunih jedan odsto.
Generalni sekretar stranke Branimir Kuzmanović kaže nam da je za svaku opozicionu partiju uspeh ako ima poslanike, ali i da on ostaje pri onome što je govorio još 2012, odnosno pri programu koji je ponudio za bolju DS.
Lider radikala Vojislav Šešelj izjavio je da nije zadovoljan učinkom SRS, ali da je za njegovu stranku, ipak, najvažnije da je povratila status parlamentarne.
U „Levici Srbije“ Borka Stefanovića kažu da on još nije doneo odluku o svojoj i političkoj budućnosti stranke. PASTORU NE ZAMERAJU Savez vojvođanskih Mađara je osvojio mandat manje i na republičkom i na pokrajinskom nivou, ali njihov lider Ištvan Pastor kaže nam da su zadovoljni, jer su ostali prepoznatljiva snaga na političkoj mapi Srbije: – Dobili smo 15.000 glasova manje, ali je toliko ljudi i otišlo koji su posedovali mađarski pasoš.
Na ishod je uticao i rascep u mađarskoj zajednici.
Kao lider uvek osećam ličnu odgovornost, ali mi članstvo nije prebacivalo, jer smo zajedno uložili ogromnu energiju.

Ostavi poruku