Naslovna Svijet Britanski mediji: EU je oduvek bio projekat CIA

Britanski mediji: EU je oduvek bio projekat CIA

0

Nema ničeg čudnog što se SAD aktivno suprotstavljaju mogućem izlasku Britanije iz EU pošto je evropska integracija od samog početka bila američki projekat, piše londonski „Telegraf“.
Kako pokazuju materijali sa kojih je Stejt department skinuo oznaku tajnosti, američka obaveštajna služba finansirala je stvaranje Evropske unije još od sredine prošlog veka, piše „Telegraf“.
Vašington je gurao evropsku integraciju krajem četrdesetih godina 20. veka i tajno ju je finansirao u vreme administracija predsednika Trumana, Ajzenhauera, Kenedija, Džonsona i Niksona.
Koliko god to povremeno iritiralo, SAD su se od tada, osim na NATO, oslanjale na EU kao na „sidro“ američkih regionalnih interesa.
U jednom od dokumenata od 26. jula 1950. godine navodi se informacija o kampanji čiji je cilj promovisanje evropskog parlamenta.
Inicijator memoranduma bila je Uprava strateških službi, prethodnik CIA, navodi list.
Pritom, napominje se, SAD su oduvek posebnu pažnju posvećivale Britaniji, čije je učešće u evropskim integracijama za njih bilo prioritetno.
Prema objavljenim podacima, CIA je sarađivala sa „osnivačima“ EU, koristeći ih kao svoje pomagače.
Američka obaveštajna služba se trudila da sačuva zavisnost Evrope od Vašingtona i na svaki način je nastojala da spreči EU u traženju alternativnih izvora finansiranja, naglašava se u tekstu.
U procesu izgradnje jedinstvene Evrope bilo je i promašaja.
Tako se, recimo, u službenoj belešci od 11. juna 1965. godine navodi da su potpredsedniku Evropske zajednice date instrukcije za razvoj projekta monetarne unije.
U dokumentu se naglašava da je neophodno izbegavati debate dok odluka o njenom formiranju ne postane neizbežna.
Kako pokazuje istorija, takav pristup nije bio previše mudar, imajući u vidu aktuelnu situaciju sa dužničkim i deflacionim zamkama i masovnom nezaposlenošću na jugu Evrope. „U izvesnom smislu to su dokumenti iz stare istorije, ali oni pokazuju da je američka ‘država u državi‘ do guše upletena u taj posao“, zaključuje autor testa. (Izvor: sputniknews.com)

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version