Naslovna Svijet Srbi ga oborili, a uskoro će voditi avijaciju Amerike!

Srbi ga oborili, a uskoro će voditi avijaciju Amerike!

0

NOVI komandant američkog ratnog vazduhoplovstva postaće general Dejvid Goldfejn, nekadašnji pilot aviona „F-16“, kog je 1999. iznad planine Cer oborila Vojska Jugoslavije.
U vreme agresije NATO, Goldfrejn je kao potpukovnik i komandant 31. vinga, čija je baza bila u Avijanu, učestvovao u borbenim letovima protiv jugoslovenskih snaga.
Goldfejn će na poziciji prvog čoveka američke avijacije, kako je navedeno u zvaničnom časopisu američke vojske „Stars end strajps“, zameniti generala Marka Velša, koji odlazi u penziju.
U članku čiji je naslov „Vojni pilot, nekada oboren iznad Srbije, sada viđen za mesto na čelu avijacije“, navedeno je da je njegov uspon bio veoma brz i da on stiže na novu poziciju nepunih godinu dana pošto je unapređen u generala sa četiri zvezdice.
Ovaj visoki oficir američke vojske u proteklih 17 godina obavljao je niz odgovornih dužnosti u američkoj vojsci.
Posebno je cenjen zbog ratnog iskustva koje je stekao kao pilot koji je bombardovao Srbiju.
U tekstu je navedeno i da se Goldfejn često priseća noći 2. maja 1999, u kojoj je njegov avion pogođen raketom zemlja-vazduh, blizu Beograda.
Prema verziji koju prenosi magazin „Stars end strajps“ Goldfejn se katapultirao i nakon pada sa padobranom uspeo da se se domogne Kosova, gde ga je dva sata kasnije pokupila spasilačka helikopterska misija.
Istina je, međutim, nešto drugačija.
Goldfejnov avion „F-16“ oborila je posada Trećeg raketnog diviziona iz sastava 250. raketne brigade PVO Vojske Jugoslavije, raketnim sistemom „Neva“ stacioniranim nedaleko od Cera.
Njegova namera bila je da oštećenom letelicom preleti do Bosne, ali je morao da se katapultira i prizemljio se u ataru sela Sinošević, dok je letelica pala nedaleko od Nakučana.
Uspešno se katapultirao, a munjevitom i dobro organizovanom akcijom izvlačenja, u kojoj je učestvovalo više od 20 uglavnom američkih letelica, već oko šest časova našao se na bezbednom tlu Italije. Delovi motora srušenog aviona F-16C Goldfejn je bio direktan učesnik i „Pustinjske oluje“ tokom Zalivskog rata, kao i u ratnih operacija u Avganistanu.
Ratno iskustvo je najvažnija preporuka u američkoj armiji i odskočna daska za najvažnije komandne dužnosti.
Za razliku od Srbije, koja se tradicionalno ograđuje od ratnih heroja, u vrhu Oružanih snaga SAD nalazi se veliki broj veterana.
Urednik vazduhoplovnog portala „Tango siks“ Petar Vojinović podseća da je karijera generala Goldfejna išla uzlaznom putanjom, tipičnom za američke oružane snage.
Posle eskadrile, komandovao je sa nekoliko vingova, odakle je upućen u Pentagon.
Poslednje radno mesto bilo mu je komandant Centralne komande američkog RV. – Za razliku od Goldfejna, veliki broj srpskih oficira sa konkretnim i često uspešnim borbenim iskustvom postali su žrtve prevremenog penzionisanja i „novog talasa“ reformi vojske – jasan je Vojninović. – Gro srpskih pilota koji su učestvovali u ratu 1999. godine, boreći se jedan na jedan u vazduhu doživeo je neformalno organizovani zaborav od kojih su ih čuvali samo entuzijasti i retki poštovaoci.
Srbija nikada nije znala da dostojanstveno vodi računa o svojim ratnicima, niti da njihovo znanje i iskustvo iskoristi.
BOMBARDOVAO NOVI SAD TOKOM NATO agresije Goldfejn je leteo na avionu „F-16 CG“, koji je nosio oznaku AF88550.
Ova letelica pripadala je 555. skvadronu 31. vinga iz Avijana.
Pilot imao pozivni znak „hamer 34“, a njegov avion imao je orla na repnom krilu, što je simbol rezervisan za komandante vingova.
Prema američkim podacima, u noći obaranja vraćao se u bazu posle izvršenog dejstva u rejonu Novog Sada.
Delovi olupine sa oznakama čuvaju se u Muzeju vazduhoplovstva u Surčinu i Spomen-sobi 250. raketne brigade u Beogradu.

BRIGADA NARODNI HEROJ ČUVENA 250. raketna brigada PVO, čija je posada oborila avion „F-16“, kojim je upravljao pilot Dejvid Goldfejn, za ratne zasluge 1999. godine odlikovana je Ordenom narodnog heroja.
Oficiri, podoficiri i vojnici ove jedinice raketom sistema „Neva“ oborili su i nevidljivi avion „F-117 noćni soko“, kao i veći broj krstarećih raketa.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version