Naslovna Svijet Šojgu: Rusija želi bliskiju saradnju sa SAD oko Sirije

Šojgu: Rusija želi bliskiju saradnju sa SAD oko Sirije

0

Rusija se založila danas za bliskiju saradnju sa SAD u borbi protiv terorizma i za jačanje primirja u Siriji koje je uzdrmano zbog obnovljenog nasilja. „Opšte uzev pozitivno ocenjujemo saradnju sa SAD u Siriji.
Naši bilateralni sporazumi o sprečavanju incidenata na nebu iznad Sirije funkcionišu i vojne strukture zadužene za pomirenje zaraćenih strana su u kontaktu“, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na konferenciji za novinare u Moskvi. Šojgu je dodao da Moskva i Vašington treba „bliskije da sarađuju“ u borbi protiv terorizma.“Mi smo za to spremni i lopta je u dvorištu Vašingtona,“ rekao je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Barak Obama dogovorili su se u telefonskom razgovoru prošle nedelje da ojačaju prekid vatre u Siriji, koji je stupilo na snagu 27. februara uz rusko-američko posredovanje.

Međutim opstanak primirja se sve više dovodi u pitanje zbog sve većeg broja napada sirijskih vladinih snaga na nekoliko pobunjeničkih uporišta.

Na diplomatskom frontu Visoki savet za pregovore, glavna pregovaračka grupa koja predstavlja opoziciju i pobunjenike u Siriji, prošle nedelje je napustila pregovore u Ženevi iz protesta zbog pogoršanja humanitarne situacije i kršenja prekida vatre u Siriji.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version