VIDELA sam jednog dečka kako je, sa velike visine, skočio sa žardinjere u prolaz između stepeništa i garaže.
Niko njega nije gurnuo.
Uplašena, odmah sam pozvala Hitnu pomoć i policiju! Ovo je u četvrtak, u Višem sudu u Beogradu, na ponovljenom suđenju navijaču Partizana Đorđu Preliću, izjavila svedok Svetlana Bibanja Bjelić, vlasnica frizerskog salona na Obilićevom vencu, poznata javnosti po tome što je i dugogodišnja frizerka Svetlane Ražnatović.
Svedokinja je potom objasnila da se sve dešavalo munjevito, tog 17. septembra 2009. godine, kada je došlo do sukoba navijača Patizana i Tuluza, u kojem je stradao Francuz Bris Taton. – Prizor koji sam potom videla bio je strašan – uzbuđeno je ispričala svedokinja. – Mladiću je glava bila sva okrvavljena.
Nakon što sam pozvala Hitnu pomoć, otrčala sam do patrole policije koja je bila u Ulici maršla Birjuzova i rekla im šta se dogodilo.
Oni, međutim, nisu reagovali.
Kad sam se vratila nazad, videla sam da je radnik Parking servisa prišao povređenom i okrvavljenom mladiću i pridigao ga u sedeći položaj.
Potom je stigla i Hitna pomoć…
Da Cecina frizerka govori istinu, potvrdio je i audio-snimak, koji je preslušan i na kojem se jasno čuje kako ona uplašeno izgovara: „Dođite brzo, dečko je pao sa zida od 20 metara…
Dođite što pre možete!“ Podsetimo, Bubanja nije svedočila tokom suđenja Preliću u odsustvu i ostalim okrivljenim koji se terete za prebijanje Tatona.
Prvi put je pred sudom saslušana 2013, nakon što su njima presude već postale pravosnažne.
Međutim, i tada je saslušana bez prisustva javnosti, u okviru izviđajnih radnji po vanrednom pravnom leku – zahtevu za ponavljanje krivičnog postupka, koji su podneli branioci dvojice okrivljenih, mada je taj zahtev pravosnažno odbijen u aprilu 2015. godine, jer su i Viši i Apelacioni sud u Beogradu zaključili da njen iskaz nije od uticaja na donošenje drugačije presude.
Advokat Slobodan Ružić, koji zastupa porodicu Brisa Tatona, negodovao je na ovakvo svedočenje tvrdeći da je ono – neistinito.
Sud je saslušao i tri svedoka iz Hitne pomoći, doktora, tehničara i vozača.
Sve troje su dali gotovo identične izjave – da su u vreme poziva bili u Sarajevskoj ulici i da su po dolasku na Obilićev venac, zatekli okrvavljenog mladića, u sedećem položaju. – Bio je povređen, krvave glave, ali svestan i komunikativan – objasnila je doktorka Mirjana Čubić. – Nešto nam je govorio na francuskom, ali ga nismo razumeli.
U tom trenutku bili smo maksimalno fokusirani na pacijenta i nismo obraćali pažnju da dešavanja u okolini.
I inspektor beogradske policije Dragan Jović takođe je saslušan.
U svom svedočenju je naveo da je policija na uviđaj stigla „kasnije“, tvrdeći da je to bilo „oko dva i po sata nakon incidenta“.
Ovaj svedok je rekao da, iako u policijskim zapisnicima piše da je Đorđa Prelića tog dana saslušala policija, to – nije tačno. – Siguran sam da Prelića nismo saslušavali! – tvrdi policajac Jović.
Dvoje zaštićenih svedoka koji su bili najavljeni za četvrtak, nisu došli na suđenje.
Jedan nije nađen na prijavljenoj adresi, a drugi živi u inostranstvu.
Sledeće suđenje zakazano je za 30. maj.

PRELIĆ NEGIRA KRIVICU ĐORĐE Prelić je u junu 2014. izručen Srbiji iz Španije nakon višegodišnjeg bekstva, pa mu je zbog presude od 15 godina zatvora, u njegovom odsustvu, odobreno ponavljanje suđenja.
On je na početku ovog ponovljenog postupka, na koji je doveden iz pritvora u CZ, negirao bilo kakvu vezu sa smrću Tatona, tvrdeći da uopšte nije učestvovao u tuči.
Viši sud je početkom 2011.
Prelića prvostepeno osudio na 35 godina zatvora, ali je ta presuda preinačena odlukom Apelacionog suda i kazna mu je smanjena na 15 godina zatvora.

Ostavi poruku