Vojnik separtističkih snaga Nagorno-Karabaha ubijen je u artiljerijskom napadu azerbejdžanske vojske duž demarkacione linije, saopštile su danas vlasti te oblasti oko koje se decenijama spore Jermenija i Azerbejdžan.

Vojnik je ubijen u noći od utorka na sredu, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane Nagorno Karabaha, separatističke oblasti u Azerbejdžanu, koju podržava Jermenija.“Azerbejdžan je bombardovao položaje vojske Nagorno Karabaha duž linije fronta u utorak i tokom noći u sredu“, navodi se u saopšštenju i dodaje da je jutros mirno.

Najmanje 100 ljudi, civila i vojnika sa obe strane, poginula su početkom aprila kada su se rasplamsali sukobi oko Nagorno Karabaha, oblasti koja je većinski naseljena Jermenima ali je međunarodno priznata kao deo Azerbejdžana.

Zaraćene strane potpisale su 5. aprila sporazum o prekidu vatre u Moskvi, ali sporadični sukobi i dalje izbijaju duž demarkacione linije.

Nedavno obnovljeni sukobi u Nagorno Karabahu najžešći su od okončanja rata 1994. godine, u kojem je tada poginulo 30.000 ljudi, a hiljade ljudi, uglavnom Azerbejdžanaca, napustilo svoje domove.

Od prvog primirja zaključenog 1994. na toj teritoriji traje zamrznut sukob s povremenom eskalacijom nasilja.

Nagorno-#Karabakh Republic urges #Azerbaijan to comply with #ceasefire regime https://t.co/2pGSik4PGz #NKPeace pic.twitter.com/8ffYmQojyi— Sputnik (@SputnikInt) April 27, 2016

Ostavi poruku