KAD se broj mandata koje su učesnici na nedeljnim izborima osvojili „razvrsta“ po strankama, rezultat je sledeći: najviše mesta u parlamentu zauzeće naprednjaci, slede radikali, socijalisti, pa članovi Pokreta „Dosta je bilo“.
Tim okupljen oko Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića osvojio je 131 mesto, ali posle rasporedele mandata po koalicionom sporazumu, SNS je dobio 98 pozicija (37 manje nego u odlazećem sazivu), PUPS devet (imali su 12), dok je SDPS Rasima Ljajića „odbranio“ svih deset poslaničkih pozicija.
Pokret socijalista imaće tri predstavnika, što je jedno mesto više.
SPO Vuka Draškovića pao je sa četiri na tri poslanika.
Toliko će imati i SNP Nenada Popovića.
Socijalisti Ivice Dačića, koji su u savezu sa Jedinstvenom Srbijom i Zelenima Srbije osvojili ukupno 29 mandata, posle podele „kolača“ ostali su kraći za pet mesta u odnosu na odlazeći saziv.
Sada će ih biti 20, a jedan mandat je izgubila i Jedinstvena Srbije (umesto sedmoro biće ih šestoro), a sa dva mesta „profitirali“ su Zeleni Srbije.
Preko „crveno-zelene“ koalicije u parlament ulazi i Joška Broz, Titov unuk i predsednik Komunističke partije.
Lista oko demokrata ima 16 mandata, a boje DS braniće 13 poslanika (bilo ih je 14).
Prepolovio se i tandem „Nove“ Zoran Živković i Vladimir Pavićević, pa će sada u velikoj sali nastupati samo lider partije.
Sa liste oko DS po mesto su osvojili i predstavnik DSHV, kao i ZzS.
Koalicija Dveri-DSS osvojila je 13 mandata.
Stranka koju predvodi Sanda Rašković Ivić imaće šest mesta, a jedno više parija Boška Obradovića.
Tim okupljen oko Boris Tadića podelio je mandate (13) tako što je pet mesta pripalo SDS (imali su osam), dok su liberali i LSV dobili po četiri. Od manjina, predstavnike će imati mađarski SVM – četiri pozicije (imali su šest), bošnjački SDA (2), BDZS Muamera Zukorlića (2), dok će po jednu stolicu zauzeti albanski PDD i slovačka Zelena stranka. PETORKA ZA KLUB Za osnivanje poslaničkog kluba potrebno je pet poslanika.
S obzirom na to da ima mnogo partija koje su dobile manje mesta, moraće da se udružuju kako bi oformili skupštinski tim.
Ko osnuje klub, dobija skupštinske prostorije i više vremena tokom polemike.

Ostavi poruku