NA izborima u Srbiji i Austriji pobedile su sile koje se zalažu za noviju Evropu, gde ne važi podela na kandidate za EU i NATO i na „one druge“ i gde nema nepremostivih granica između onih koji su već „ušli unutra“ i onih koji to nisu.
Istovremeno, pobednici u Srbiji i u Austriji nimalo ne izgledaju kao istomišljenici, s obzirom na to da su u Srbiji pobedili evroentuzijasti, a u Austriji – evroskeptici.
U Srbiji je na izborima pobedila koalicija koja uključuje dva partnera Jedinstvene Rusije – NS i SNP, koji se čvrsto protive članstvu u NATO i zalažu se za približavanje Rusiji, dok je u Austriji pobedila radikalna „Partija slobode“, koja se nikada nije zalagala za saradnju sa Jedinstvenom Rusijom.
Evropi predstoje promene, i to veoma ozbiljne.
Narednih dana će se američki predsednik u Hanoveru zalagati za sve veće transatlantsko partnerstvo, a sudeći po protestima u nemačkim gradovima, nov sporazum sa SAD, baš kao i tajnost njegove pripreme, uznemiriće sve više Evropljana Prekookeansko partnerstvo dodatno će podeliti Evropu koja je i bez toga veoma slaba i nesposobna da reaguje na nove pretnje.
Podeljena Evropa govori o neuspehu onih koji su sa one druge strane rušili Berlinski zid i potpisivali Parisku povelju za novu Evropu.
Zidovi i dalje ostaju tu gde jesu, a transatlantizam ih dodatno učvršćuje.
Moguće je da će izbori u Austriji i Srbiji poslužiti kao signal koji će inicirati neke promene na Starom kontinentu.

Ostavi poruku