Evropska unija je nepotpuna bez Zapadnog Balkana, izjavio je austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc, koji je bio domaćin panela kojim je zaokružena dvodnevna konferencija u Beču „Podsticanje procesa proširenja rešavanjem bilateralnih sporova“.

Otvarajući debatu, u utorak uveče, Kurc je obećao da će Austrija i dalje biti snažan glas podrške njenim prijateljima na Zapadnom Balkanu, saopštilo je danas Veće za regionalnu saradnju .

Generalni sekretar Veća za regionalnu saradnju Goran Svilanović koji je na konferenciji izneo svoja iskustva kao ministra spoljnih poslova Srbije i naveo primere načina, ali i prepreka u rešavanju bilateralnih pitanja.

On je prognozirao da put koji predstoji nije nimalo jednostavan, ali da dosadašnji rad na iznalaženju načina za rešavanje bilateralnih pitanja obećava i ohrabruje.

Ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati je naglasio da bilateralni sporovi mogu usporiti, čak i zaustaviti proces proširenja i izrazio uverenje da region pokazuje da može da ispuni ono što je obećano.

Izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai rekla je da civilno društvo može da gradi mostove, kroz dijalog i pomogne vladama da prevaziđu poteškoće.

Cilj inicijative za rešavanje bilateralnih pitanja u šest ekonomija Zapadnog Balkana (ZB6) koju je pokrenuo Evropski fond za Balkan (EFB), a podržali ministarstva spoljnih poslova Austrije i Francuske, Institut Renner i Veće za regionalnu saradnju (RČ), je da se još jednom podstakne proces evropske integracije privreda iz Jugoistočne Evrope koje teže EU, stoji u saopštenju.

Kako se podseća, proces je započet pre godinu dana, a prvi uspeh je bio na samitu Zapadnog Balkana u Beču, kad su se šefovi diplomatija pisano obavezali da reše sva otvorena bilateralna pitanja u duhu dobrosusedstva i zajedničke opredeljenosti za evropske integracije.

Savetodavna grupa Evropskog fonda za „Balkan Bu Evopi“ radila je na alatima i mehanizmima kako bi se proces mogao dalje nastaviti na ovogodišnjem samitu šest ekonomija Zapadnog Balkana koji se održava 4. jula u Parizu.

Ostavi poruku