ZAŠTO je uspeh Slobodarske partije Austrije u prvom krugu predsedničkih izbora dočekan na nož širom Evrope i zašto se pobeda ove desničarske stranke dovodi u vezu s jačanjem neonacizma u alpskoj republici, za „Novosti“ objašnjava Nemanja Damnjanović, član Slobodarske stranke (FPO), prvi i jedini Srbin, poslanik u bečkom gradskom i pokrajinskom parlamentu. – Vlada Austrije i političari iz EU koji nastoje da iz Brisela diriguju nacionalnim politikama suverenih država, čine očajničke pokušaje da osujete decentralizaciju evropske zajednice, ali bezuspešno.
Kandidati stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Austriji, dobili su tek nešto više od petine glasova zajedno.
To dovoljno govori o tome koja je politika validna u ovoj državi.
Siguran sam da će se to odraziti i na finalni ishod predsedničkih izbora, 22. maja. * Zbog čega FPO prati neonacistička etiketa? – Rođen sam u Kragujevcu i zbog streljanja đaka 1941. godine u Šumaricama, sa nacistima ne bih mogao ni da razgovaram, a kamoli budem politički aktivan u njihovom taboru.
U mojoj stranci ima mnogo ljudi najrazličitijeg etničkog porekla.
Naša deviza je „Volimo svoju porodicu, volimo svoju državu“, ali se taj patriotizam često meša sa nacionalizmom.
S druge strane, vladajuća crno-crvena koalicija u Austriji, među prvima je priznala nezavisnost Kosova… * Zašto je FPO toliko kritična prema useljavanju izbeglica? – Migrantska kriza bez presedana, „uvezla je u Evropu kriminal pod lažnim imenom ratnih izbeglica“.
Silovanja tokom novogodišnje noći u Kelnu, u Nemačkoj, ali i u Austriji, gde su meta bili i mladi dečaci, zvone na alarm.
Migranti koji se osorno ponašaju na granicama, tek kad se stacioniraju u nekoj od zemalja EU puste besu na volju, a najviše ih je muškaraca do 45 godina.
Oni oduzimaju mesto ljudima koji zaista beže od rata.
Mislim da je migrantski talas dirigovan s one strane okeana. * Na šta tačno ciljate? – Osuđujem politiku SAD koja inicira konflikt da bi ostvarila svoje interese.
EU je, na primer, solidarišući se s Vašingtonom, uvela sankcije Moskvi, a SAD su posle toga napravile rekordan izvoz u Rusiju! * Kako ćete zastupati interese 300.000 Srba koji žive u Beču? – Prvi put će Bečlije srpskog porekla imati nekoga ko može da utiče na donošenje zakona.
Posle formiranja nove vlade u Beogradu, nameravam da ponudim srpskom političkom vrhu program koji bi doneo nove ideje za saradnju matice i dijaspore.
Dijaspora ima veliki finansijski potencijal, ali je potrebno propisima omogućiti ulaganja.
Zašto Srbi u rasejanju ne bi obnavljali auto-puteve, ili hotele u otadžbini? ODLIV MOZGOVA SRBI koji su šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka napuštali domovinu i išli „trbuhom za kruhom“, imali su mahom nisko obrazovanje.
Za razliku od njih, mladi koji poslednjih godina odlaze iz Srbije, završili su fakultet, a neretko odlaze upravo u Beč.
Austrijska prestonica sve više postaje centar srpskog znanja.
Dužan sam da radim na dobrobit svoje druge domovine, ali kao rođeni Srbin i te kako želi da se zaustavi odliv mozgova iz Srbije.

Ostavi poruku