POBEDNIK izbora, Srpska napredna stranka, zvanično je danas zatražio od nadležnih institucija da se glasovi građana na parlamentarnim izborima održanim 24. aprila – iznova prebroje! To praktično znači da će svi glasovi i zapisnici morati ponovo da se provere, pa bi građani Srbije mogli poprilično da sačekaju konačne rezultate i sastav budućeg parlamenta.
A uvid u izborni materijal zatražio je i SPS.

Na ovaj potez naprednjaci su se odlučili zbog, kako su saopštili, očiglednih zloupotreba, određenih nejasnoća i nelogičnosti, a u cilju „zaštite izbornog procesa i slobodne izborne volje građana“.
Ta stranka je formirala i pravni tim za kontrolu izbornog procesa: – SNS je upozoravao i na dan izbora, i ranije, da postoji osnovana sumnja da su pojedine političke partije i grupacije svesno kršile izborni proces.
Naprednjaci neće dozvoliti da bilo koja partija, na bilo koji način, krši izbornu volju građana.
Lider SNS Aleksandar Vučić potvrdio je danas da će i ova stranka, kao ranije opozicija, tražiti od Republičke izborne komisije uvid u sav izborni materijal: – Tokom izborne noći dešavale su se neke pomalo čudne stvari.
Zamislite da sam ja upao u neku komisiju, i da su odjednom promenjeni rezultati, sve kako su oni hteli – kazao je Vučić, aludirajući na ulazak opozicionih lidera u prostorije RIK u izbornoj noći.
Zahtev naprednjaka usledio je samo dan nakon što je opozicija formirala svoj tim za analizu biračkog materijala.
Za ovu dramatičnu završnicu izbornog procesa najviše je zainteresovana koalicija Dveri-DSS, koja praktično visi na ivici cenzusa i, prema poslednjim podacima RIK, ima tačno pet odsto.
Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić kaže da je najava iz SNS da će tražiti prebrojavanje glasova pokušaj stvaranja haosa kako bi se zavela totalna diktatura: – SNS vodi politiku „držite lopova“.
Jasno je da su izbori održani u neregularnim uslovima, pretnje, fantomski glasovi, mrtve duše i sada, kobajagi, reaguju kako bi utvrdili ko je to tamo „krao na izborima“.
U bezbednoj zoni za ulazak u parlament još nije ni koalicija LDP-LSV-SDS.
Oni od vladajuće stranke očekuju da „poštuje institucije i prekine kampanju optuživanja opozicije za izborne neregularnosti“: – Samo jednom se, 1996, ovoj zemlji desilo da su političari na vlasti sebi dopustili da optuže opoziciju za izbornu krađu.
Neprihvatljive su insinuacije o bilo kakvom pritisku na RIK.
Ni u jednom trenutku nismo bili u kontaktu sa izbornim materijalom – poručuju iz ove koalicije.
Iz DS poručuju da im je drago da je i Vučić uvideo ono što tvrde od početka – da su izbori pokradeni. – Umesto što glumi iznenađenost i sastavlja pravni tim, treba da preuzme odgovornost za propuste državnih institucija i uhapsi odgovorne ili samog sebe – navode demokrate.
Inače, prema zakonu, podnosioci izbornih lista imaju pravo da u roku od pet dana od održavanja izbora podnesu RIK zahtev za uvid u birački materijal u službenim prostorijama RIK: – Tu mogu da se pregledaju zapisnici, birački spiskovi…
Prilikom provere tu su predstavnici stranke i službenici koje odredi RIK – objašnjava za „Novosti“ Željka Radeta, član RIK ispred SRS.
Pravni tim opozicije očekuje da već danas dobije mogućnost uvida u birački materijal.
DSS je u pravni tim delegirao Lazara Đurovića i advokata Petra Bojovića, Dveri Marka Pušicu, a „Dosta je bilo“ Vojina Biljića, takođe advokate.
U ime LDP izborni materijal će „češljati“ Nenad Milić, zamenik predsednika stranke, a iz SDS Nenad Konstantinović. KOVAČEVIĆ: KUTIJE SU TU, PA NEK IZVOLE Zamenik predsednika RIK Miladin Kovačević kaže da ne treba očekivati od RIK da ponovo broji glasove, ali da kontrolu mogu da vrše sve stranke.
Kovačević je rekao i da nije upoznat sa zahtevom SNS, ali da je to moguće po utvrđenoj proceduri.
RIK će, dodao je, omogućiti uvid u izborni materijal, pa i ponovno prebrojavanje glasova, svakome ko za to podnese zahtev. – Kontrolu i uvid u materijal može da dobije bilo ko, da to iskopira, fotografiše, sravnjuje sa zapisnicima koje su podneli njihovi članovi biračkih odbora.
Ne treba očekivati da će RIK biti taj koji bi ponovo brojao glasove.
RIK ne može samog sebe da kontroliše, niti RIK, kao organu, ima ko da naredi da to učini.
To bi mogla samo Skupština Srbije.
Svako ko to želi može sam da prebroji glasove.
To je u kutijama i vrećama, pa neka broji – kaže Kovačević.

Ostavi poruku