PRED Posebnim odeljenjem beogradskog Višeg suda u utorak je, šest godina od pokretanja postupka, izrečena prvostepena, nepravosnažna presuda kojom je 18 optuženih za prevare u SMS nagradnim igrama osuđeno na ukupno 22 godine i dva meseca zatvora i novčanu kaznu od 1.180.000 dinara.
Prema onome što je Tužilaštvo navelo u optužnici, na čelu grupe nalazio se Predrag Bećirić, koji je osmislio čitavu akciju i kome je izrečena kazna od četiri i po godine zatvora, kao i novčana kazna od 150.000 dinara.
Uz njega je, kako je utvrđeno, bilo troje njegovih najbližih saradnika, pa su tako Ognjen Petar Todorović i Marijana Mijanović osuđeni na dve, odnosno tri godine zatvora i novčanu kaznu od po 100.000 dinara, dok je Milošu Banduki izrečena kazna od 20 meseci zavora i novčana od 90.000 dinara.
Dva meseca manje i novčanu kaznu od 80.000 dinara “zaradio” je Darko Dragosavljević.
Na kazne kućnog zatvora bez elektronskog nadzora u rasponu od sedam meseci do godinu dana osuđeno je njih trinaestoro.
Njima su takođe izrečene novčane kazne od 40.000 do 80.000 dinara.
Organizator SMS nagradnih igara bila je Državna lutrija Srbije, a reč je o “RTS licitaciji”, “Grand autu” i “Grand licitaciji”.
Kako je utvrđeno tokom postupka, umrežavanjem 20 računara i 200 mobilnih telefona, uz specijalni softverski program, Bećirić je izračunavao najmanju jedinstvenu ponudu na osnovu ponuda poslatih tokom igre, čime je lažno prikazivano da se radi o više učesnika.
Okrivljeni su zatim pronalazili osobe koje će da glume srećne dobitnike, a oni su za svoj deo posla dobijali od 50 do 1.000 evra.
Kako je naglašeno, na ovaj način su podigli 188 nagrada, najviše automobila.
Dobijali su i stanove i gotov novac.
Automobile i stanove su prodavali, a dobijeni novac delili.
NEGIRALI KRIVICU TOKOM suđenja okrivljeni i njihovi advokati su osporili sve navode Tužilaštva, tvrdeći da Državna lutrija Srbije nije pretrpela nikakvu štetu.
Naprotiv, kako su istakli, ostvarila je prihod od 10,5 milijardi dinara, i to u skladu sa pravilima u visini od dva odsto ukupno izvršenih uplata igrača.

Ostavi poruku