Predsednik Rusije Vladimir Putin prisustvovaće lansiranju rakete koje će se prvi put izvršiti na kosmodromu Vostočni, saopštio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Prvi put u istoriji novog kosmodroma Vostočni raketa-nosač Sojuz 2.1 sa tri ruska satelita biće lansirana 27. aprila.
Lansiranje će pratiti zamenik premijera Dmitrij Rogozin koji je zadužen za kosmičku industriju, direktor korporacije „Roskosmos“ Igor Komarov i glavnokomandujući kosmičkih snaga general-pukovnik Aleksandar Golovko.
Na pitanje novinara da li će predsednik Putin pratiti lansiranje, Peskov je odgovorio da će hoće, ali nije mogao da kaže na koji način.
Kosmodrom Vostočni počeo je da se gradi 2012. godine u blizini grada Ciolkovski u Amurskoj oblasti.
To će biti prvi nacionalni kosmodrom za civilnu upotrebu koji će Rusiji omogućiti nezavistan pristup svemiru.
Prvo lansiranje sa kosmodroma očekivalo se 2015. godine, a prvo lansiranje rakete sa posadom — 2018.
Bilo je planirano da građevinski radovi budu završeni 30. novembra prošle godine.
U oktobru 2015.
Putin se upoznao sa tokom radova, konstatovao kašnjenje i dozvolio da se prvo lansiranje pomeri sa 2015. na 2016. godinu.
Početkom 2007. godine prvi put je navedeno da će se graditi novi ruski kosmodrom.
To je saopštio u to vreme direktor Federalne kosmičke agencije Anatolij Perminov na postavljanju temelja lansirne platforme za raketu Sojuz na francuskom kosmodromu Kuru u Južnoj Americi.
Tokom leta iste godine, državna komisija obišla je Ugljegorsk u Amurskoj oblasti i Habarovski kraj da bi izabrala mesto za budući kosmodrom.
Izabrano je šest mogućih lokacija: dve u evropskom delu zemlje, dve u Sibiru i dve na Dalekom istoku.
Daleki istok odbačen je zbog velike seizmičke aktivnosti, a odluku komisije potvrdio je i manji zemljotres u Habarovskom kraju.
Na izbor Ugljegorska uticao je još ceo niz faktora, uključujući i mogućnost korišćenja infrastrukture koja je ostala u tom kraju nakon zatvaranja kosmodroma Svobodni.
Osim toga, rakete koje bi bile lansirane odatle preletale bi preko slabo naseljenog kraja i mora, a aktivni učesnici leta ne bi preletali iznad drugih država.
Ostali argumenti u korist Amurske oblasti su postojanje razvijene saobraćajne i železničke mreže, velike zalihe struje u tom kraju i blizina morskih luka.
Sa geografskog gledišta položaj kosmodroma Vostočni ima najbolje teritorijalne uslove za lansiranje raketa-nosača: najveći opseg uglova za lansiranje — od 51 do 110 stepeni severne širine, i mogućnost lansiranja na heliosinhronu orbitu. (Izvor: sputniknews.com)

Ostavi poruku