Naslovna Svijet Neonacisti žvrljali kukaste krstove po kafićima

Neonacisti žvrljali kukaste krstove po kafićima

0

Češki neonacisti polili su ovog vikenda crvenom i crnom farbom i ižvrljali uvredljivim napisima i kukastim krstovima pet kafića i radnji u Pragu koji su se uključili u kampanju protiv govora mržnje i netolerancije koju finansira češka vlada, a grafite pretnji nevladinim organizacijama koje pomažu izbeglicama išarali su i na ulazu u jednu od stanica metroa u centru češke prestonice.

Poruke na nekoliko kafića i radnji koji spadaju u preko 3.500 mesta koja su se uključila u kampanju vlade HejtFri (HateFree) razlikuju se – od „SMRT HejtFri“, preko brojeva koji u neonacističkoj komunikaciji predstavljaju simbol za nacistički pozdrav „Zig hajl“, do „Izbeglice nosite se“ uz kukasti krst.“Očigledno se radi o planiranoj i koordiniranoj akciji.
Nosi zastrašujuću poruku iako nije bilo fizičkog nasilja protiv ljudi.
Ekstremisti su želeli da pokažu da su tu, da nadziru svoje neprijatelje i da i dalje šire nacističku ideologiju.
To planiranje i koordiniranost su nešto sasvim novo“, kazao je češkom javnom TV servisu ČT ekspert za ekstremizam Miroslav Mareš.

Vandalski napad na kafiće i radnje osudio je oštro danas češki ministar za ljudska prava Jirži Dinstbir mlađi i najavio da će od ministra unutrašnjih poslova Milana Hovaneca tražiti informaciju za vladu kako zamišlja da brani Čehe od takvih ataka ekstremista.“Svaki čovek mora da se oseća u Češkoj bezbedno.
Kao ministar i kao čovek osuđujem svaki napad na ljude i mesta koji ne odobravaju nacionalistički i neonacistički govor napadača“, rekao je Dinstbir za današnje Pravo.

Portparol češkog predsednika Miloša Zemana napade nije osudio a umesto toga je na Tviteru zatražio da se obelodani ko finansira kampanju protiv govora mržnje, iako se zna da je finansira češka vlada i za to koristi i norveške fondove za podršku građanskom društvu.

Ovčaček je u svom tvitu u istu ravan radikalizacije ekstremista stavio umetnički hepening grupe Ztohoven koja je prošle jeseni ukrala zastavu predsednika Češke sa predsedničkog zamka Hradčani u Pragu i umesto toga okačila ogromne crvene gaće kao znak da se Česi stide predsednika koji ih vodi u Putinovu Rusiju i jučerašnje napade neonacističkih sprejera na kafiće i radnje koje odbijaju kulturu netolerancije i govor mržnje.

Další útok.
Dnes v noci tentokrát proti pražské pobočce Diakonie ČCE. https://t.co/qLaHuewLXw pic.twitter.com/k0csa22Nyr— Filip Horký (@FilipHorky) April 25, 2016

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version