PUNE tri godine i nešto više od mesec dana od kada je izabran za poglavara Katoličke crkve (13. marta 2013), Argentinac kršten kao Francisko, sada papa Franja, bio je i sad je pred velikim izazovima držeći se uglavnom moralnih načela nesvojstvenim njegovim prethodnicima.
Na mrgodni pogled nemalog broja čak i svojih najbližih saradnika, špartajući Zemljinom kuglom usuđivao se da ohrabri osiromašene i prozove nepravedno bogate, da vodi brigu o izbeglicama, kritikuje pedofiliju pod svodovima i katakombama Vatikana, preispitujući finansijske zloupotrebe svojih „bankara“ i mnogo toga još, a sad je pred dilemom da li da na zahtev tvrdokornih Vatikanaca potpiše ukaz da se Alojzije Stepinac, prema mnogim dokumentima i sudskom presudom ratni zločinac, proglasi svecem.
Jedan od njegovih prethodnika, papa Jovan Pavle II je još 3. oktobra 1998. proglasio Stepinca „blaženim“, što je bio više nego jasan signal da se približava dan kad će se okititi i oreolom „svetog čoveka“.
Od tada, pa do dana današnjeg, zvanični Vatikan nije odustajao od te antihrišćanske ideje koja bi, uskoro, trebalo da dobije i svoj konačni epilog.
A, bar zasad, kako stvari stoje, sva je prilika da će se to i desiti, bez obzira na dosadašnja moralna načela pape Franje, koji se, studentskim rečnikom, šest semestara od kada je zaseo na tron vođe milijardu i više katolika, razasutih po svetu, našao na „diplomskom“ ispitu iz etike.
Da će, nažalost, sve krenuti ka zlu, već je najavio srpski patrijarh Irinej kad je rekao da će, prema svemu sudeći, „zlikovac Alojzije Stepinac postati svetac“! Ako se to desi, to će, naravno, presudno uticati na to da li će papa Franja, uz izraženu želju kako bi se radovao zvaničnom pozivu Srpske pravoslavne crkve, da pohodi ove strane.
Ako, međutim, potpiše da je Stepinac svetac, takvu pozivnicu zasigurno neće dobiti.
Bar se tako nadamo, jer bi, u suprotnom, SPC bila saučesnik u oproštaju onoga što se, ni po koju cenu, ne može oprostiti.
Ako, pak, i dođe u Srbiju, to će moći samo uz uslov da ga zvanično pozove naša vlada kao gosta države Vatikan, a ne kao gosta SPC, što bi, naravno, više kazivalo o nama, nego o njima! Borislav Komad, novinar

Ostavi poruku