AUSTRIJA je na prvom krugu predsedničkih izbora održanom u nedelju napravila zaokret udesno.
Ubedljivi pobednik je Norbert Hofer (45), kandidat Slobodarske partije (FPO), koji je osvojio skoro 37 odsto glasova.
Prvi put posle Drugog svetskog rata, nijedna od velikih narodnih stranaka – Socijaldemokratska, ni Narodna, neće dati, niti podržati predsednika države, ako se Hoferov prodor prelije i u drugi izborni krug, 22. maja, a sve govori tome u prilog.
Tako se Austrija našla u svojevrsnom političkom ćorsokaku.
Sledbenici Jerga Hajdera, na velika vrata ulaze u parlament.
Slobodarska partija, stranka koja je na političku scenu „alpske republike“ stupila pre tri decenije, početkom veka bila je na izdisaju pošto su je, zbog radikalizma i žigosanja stranaca napustili mnogi političari i intelektualci.
Zahvaljujući migrantskoj krizi, dobila je jak vetar u leđa.
Nemački „Zidojče cajtung“ podseća da je Hofer glasao protiv pristupa Austrije EU, kao i da smatra da su zahtevi Pegide opravdani.
Ovom pobedom, on je definitivno uveo takva razmišljanja u vrh političkog establišmenta.
Izbori za novog predsednika Austrije mogli bi da na površinu iznesu neke nove, do sada neviđene političke odnose u toj zemlji, upozoravaju nemački analitičari. „Velt“ ističe da je „dobra trećina austrijskih birača glasala za Hofera, kandidata desnopopulističke FPO.
Oni koji se u Nemačkoj još čude tome što su austrijski demohrišćani i socijaldemokrate zatvorili granice za izbeglice, sada znaju razlog: jedna stranka može predizbornom kampanjom protiv doseljavanja muslimana i za obezbeđivanje države blagostanja za domoroce, da trijumfuje na izborima. „Berliner morgenpost“ piše da je više od 36 odsto za kandidata FPO, znak za alarm u čitavoj Evropi.
Samo u Beču to vide drukčije.
Radi se o izboru ličnosti, kažu, a pri tome je Hofer do pre nekoliko nedelja većini birača bio potpuno nepoznat.
Birači su hteli nekog ko je protiv stranaca – i uzeli bi i bilo koga drugog sa istim opredeljenjem. – Narod je duboko nezadovoljan radom socijaldemokratsko-narodnjačke vlade – kaže za Dojče vele politikolog i urednik dnevnika „Standard“ Erij Frej. – Građani su revoltirani „nervoznom rukom vlade“ prema izbegličkoj krizi, ali i krizom obrazovnog sistema, rastućom nezaposlenošću i budžetskim deficitom koji, zbog bankarske krize, preti da eksplodira.
ANALITIKA PODBACILA ISTRAŽIVAČI javnog mnjenja u Austriji odbacuju kritike na svoj račun što nisu pogodili ishod glasanja.
Norbertu Hoferu je predviđano maksimalno 24 odsto, dok je kandidatu Zelenih Aleksanderu Van der Belenu, koji je kao drugoplasirani ušao u drugi krug glasanja, prognozirano osvajanje do 30 odsto glasova.
Belen je, međutim, dobio tek nešto više od petine.

Ostavi poruku