Naslovna Srbija UŽIVO: RIK: Izlaznost do 10 sati 8,85 odsto

UŽIVO: RIK: Izlaznost do 10 sati 8,85 odsto

0

Građani danas glasaju za novi saziv Skupštine Srbije, poslanike pokrajinskog parlamenta i odbornike lokalnih samouprava.
Biračka mesta otvorena su jutros u sedam sati, a građani će moći da glasaju do 20 časova, kada se birališta zatvaraju i do kada traje predizborna tišina, tokom koje stranke ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe.
Preliminarni rezultati očekuju se već večeras, a konačni najkasnije do srede u 20 časova. Na parlamentarnim izborima će se za 250 mesta u Skupštini nadmetati 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata, dok u trci za 120 poslanika Skupštine Vojvodine učestvuje 15 lista. Pravo glasa ima 6.739.441 građanin koji će to pravo moći da iskoriste na ukupno 8.378 biračkih mesta, od kojih će 29 biti unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, a 38 u inostranstvu, dok će izbori na Kosovu i Metohiji biti održani na 90 biračkih mesta, koja će biti raspoređena na 21 lokaciji. Birač može da glasa samo pod uslovom da na biračko mesto ponese važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu na čijem obrascu je naveden jedinstveni matični broj građana. Danas se održavaju lokalni izbori i u 17 beogradskih opština, kao i u 138 opština i 25 gradova Srbije. Izbori neće biti održani za odbornike skupština gradova Beograd i Zaječar i odbornike skupština opština Aranđelovac, Bor, Vrbas, Kovin, Kosjerić, Lučani, Majdanpek, Medveđa, Mionica, Negotin, Odžaci i Pećinci, jer su to opštine u kojima su izbori održani od 2013. do 2015. godine. Od 7.00 do 20.00 sati glasaće se i na biračkim mestima u Austriji, Belgiji, BiH, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj. Državljani Srbije u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD glasali su u subotu. Rezultati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštavati niti isticati na biračkom mestu pre završetka glasanja u Srbiji. Parlamentarne izbore pratiće 1.687 domaćih i 196 stranih posmatrača, a partije koje učestvuju u izbornoj trci imaće oko 300.000 svojih „čuvara kutija“. U Srbiji je na snazi predizborna tišina koja će trajati do večeras u 20.00 sati, kada se zatvaraju biračka mesta i do kada je zabranjena izborna propaganda, održavanje javnih skupova i objavljivanje procene izbornih rezultata. Današnji izbori su 11. od uspostavljanja višestranačkog sistema u Srbiji 1990. godine i peti vanredni od demokratskih promena 2000. godine.
Istovremeno, ovo sutreći parlamentarni izbori za nešto manje od četiri godine. Pratite sa nama iz minuta u minut izveštaje sa birališta, izlaznost, prve rezultate…

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version