Građani danas glasaju za novi saziv Skupštine Srbije, poslanike pokrajinskog parlamenta i odbornike lokalnih samouprava.
Biračka mesta otvorena su jutros u sedam sati, a građani će moći da glasaju do 20 časova, kada se birališta zatvaraju i do kada traje predizborna tišina, tokom koje stranke ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe.
Preliminarni rezultati očekuju se već večeras, a konačni najkasnije do srede u 20 časova. Na parlamentarnim izborima će se za 250 mesta u Skupštini nadmetati 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata, dok u trci za 120 poslanika Skupštine Vojvodine učestvuje 15 lista. Pravo glasa ima 6.739.441 građanin koji će to pravo moći da iskoriste na ukupno 8.378 biračkih mesta, od kojih će 29 biti unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, a 38 u inostranstvu, dok će izbori na Kosovu i Metohiji biti održani na 90 biračkih mesta, koja će biti raspoređena na 21 lokaciji. Birač može da glasa samo pod uslovom da na biračko mesto ponese važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu na čijem obrascu je naveden jedinstveni matični broj građana. Danas se održavaju lokalni izbori i u 17 beogradskih opština, kao i u 138 opština i 25 gradova Srbije. Izbori neće biti održani za odbornike skupština gradova Beograd i Zaječar i odbornike skupština opština Aranđelovac, Bor, Vrbas, Kovin, Kosjerić, Lučani, Majdanpek, Medveđa, Mionica, Negotin, Odžaci i Pećinci, jer su to opštine u kojima su izbori održani od 2013. do 2015. godine.

Pratite sa nama iz minuta u minut izveštaje sa birališta, izlaznost, prve rezultate…

Ostavi poruku