Međunarodna zajednica će nastaviti da vrši pritisak na sve strane, uključujući Rusiju, Iran i predstavnike umerene opozicije, kako bi svi učesnici međusirijskog dijaloga seli za pregovarački sto, smatra predsednik SAD Barak Obama.
Izvođenje kopnene operacije u Siriji sa ciljem obaranja predsednika Bašara el Asad bila bi greška Zapada, izjavio je predsednik SAD Barak Obama u intervjuu Bi-Bi-Siju. „Za SAD, Veliku Britaniju i saveze zapadnih zemalja slanje kopnenih snaga i obaranje režima Asada bi bila greška“, konstatovao je šef američke administracije.
Obama je rekao da ne računa da će međunarodna koalicija na čelu sa SAD uspeti u potpunosti da uništi terorističku organizaciju DAEŠ za devet meseci koje mu je još ostalo na mestu predsednika. „Možemo polako smanjivati veličinu teritorije na kojoj su oni aktivni“, smatra predsednik.
Prema rečima Obame, koalicija će nastaviti da „nanosi udare na položaje DAEŠ-a u mestima kao što je Raka“ i pokušati da izoluje one delove Sirije odakle dolaze militanti u Evropu.
On je sadašnju situaciju u Siriji nazvao „užasno komplikovanom situacijom koja cepa srce“. „Ne mislim da postoje neki posebni načini za njeno rešavanje.
Samo jedno vojno rešenje i naravno naše raspoređivanje kopnenih snaga ne mogu da reše dugoročne probleme u Siriji“, naveo je Obama. Šef američke administracije tvrdi da bi mogao da izvrši međunarodni pritisak na Rusiju i Iran kako bi se pružila pomoć procesu predaje vlasti u Siriji novim političarima, ali je dodao da će to biti „težak zadatak“. (Izvor: sputniknews.com)

Ostavi poruku