Predsednik SAD Barak Obama ocenio je da sporazum Evropske unije i Turske o rešavanju problema migranata predstavlja korak napred ka pravednijoj podeli odgovornosti.
U komentaru za nemački list „Bild“, Obama se založio za poštovanje ljudskih prava izbeglica tokom primene sporazuma o zaustavljanju migracijskog talasa.
Prvi čovek SAD pohvalio je politiku nemačke kancelarke Angele Merkel prema migrantima. – Angela Merkel je pokazala političko i moralno vođstvo odlukom da pomogne ljudima koji beže od rata i užasnih uslova – napisao je Obama, kojeg je u subotu u Hanoveru sačekalo oko 20.000 demonstranata koji se protive najavljenom potpisivanju sporazuma SAD i Evrope o slobodnoj trgovini.
Sporazum EU i Turske, koji omogućava deportaciju nazad u Tursku migranata koji ne ispunjavanju uslove za dobijanje azila u Grčkoj, i u subotu se našao na meti kritičara i organizacija za zaštitu ljudskih prava.
Mađarski premijer Viktor Orban ocenio je da je Evropska unija u izbegličkoj krizi potčinjena Turskoj pod pritiskom nemačke kancelarke Angele Merkel, što može imati nesagledive posledice.
On je u intervjuu za nemački nedeljnik „Virtšaftsvohe“ izneo oštre optužbe na račun Merkelove, na dan sastanka evropskih i turskih zvaničnika u Turskoj, na kojem se pričalo o mogućoj suspenziji sporazuma EU i Turske o rešavanju izbegličke krize. – Sporazumom koji je Angela Merkel snažno podsticala, EU je stavljena u potčinjeni položaj u odnosu na Tursku, što ne može doneti ništa dobro – rekao je Orban, i dodao da bezbednost Unije ne sme biti u rukama nijedne spoljne sile.
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans i nemačka kancelarka Angela Merkel posetili su izbeglički kamp u Gazijantepu na jugu Turske, u blizini granice sa Sirijom.
U pratnji premijera Ahmeta Davutoglua, njima je priređen srdačan prijem.
Posle toga održali su zajedničku konferenciju za novinara.

Ostavi poruku