Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč pozvala je nemačku kancelarku Angelu Merkel i zvaničnike Evropske unije da ponovo razmisle o sporazumu s Turskom o migrantskoj krizi.
Nemačka kancelarka će danas, zajedno s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i potpredsednikom Evropske komisije Fransom Timermansom, tokom posete Turskoj otići u grad Gazijantep na granici sa Sirijom kako bi promovisali sporazum čiji je cilj zaustavljanje priliva migranata u Evropu.
Tom prilikom će posetiti i izbeglički kamp u kojem su smešteni mnogi Sirijci koji beže od rata u svojoj zemlji.
Vršilac dužnosti direktora HRV-a Džudit Sanderlend izjavila je da umesto da obilaze „očišćen“ izbeglički kamp, lideri EU treba da se fokusiraju na desetine hiljada Sirijaca blokiranih na granici.
Sanderlend ih je pozvala i da posete centar za migrante koji su „uvredljivo deportovani iz Grčke“. „To bi ih nateralo da ponovo razmisle o pogrešnom sporazumu EU-Turska“, kazala je Sanderlend.
Sporazum EU i Turske, na snazi od početka aprila, predviđa da svi migranti koji nelegalno dođu na grčka ostrva budu vraćeni u Tursku, a da EU za svakog vraćenog migranta odobri azil jednom ratnom izbeglici smeštenom na turskoj teritoriji.
Ankara je upozorila da će odustati od primene sporazuma ako do juna ne budu ukinute vize za turske državljane.

Ostavi poruku