Palestinski predsednik Mahmud Abas optužio je Izrael da uništava okolinu na Zapadnoj obali, pridruživši se predstavnicima zemalja koji su potpisali Pariski sporazum o klimi u sedištu UN u Njujorku, prenose danas izraelski mediji.
Abas koji je u petak potpisao sporazum u ime Palestinaca iskoristio je prisustvo mnogobrojnih svetskih lidera na tom skupu da kritikuje Izrael. „Izraelska okupacija uništava klimu u Palestini i jevrejska naselja uništavaju okolinu u Palestini.
Molim vas pomozite nam da okončamo okupaciju i naseljavanje“, rekao je Abas.
Izraelski ambasador u UN Dani Danon odgovorio je oštro, obraćajući se prisutnima na ceremoniji potpisivanja. „Umesto da širi mržnju u UN predsednik Abas bi trebalo da radi na zaustavljanju palestinskog terora,“ rekao je Danon nakon što je potpisao dokument. „Ovaj samit o klimi bi trebalo da bude demonstracija globalnog jedinstva zarad budućnosti naše planete.
Na nesreću Abas je odabrao da eksploatiše međunarodnu pozornicu da dovede u zabludu međunarodnu zajednicu“, dodao je izraelski ambasador.
On i palestinski izaslanik u svetskom telu Rijad Mansur su početkom ove nedelje dobacivali jedan drugom „neka vas je sramota“ na redovnom sastanku Saveta bezbednosti UN o situaciji na Bliskom istoku.
Sastanak se pretvorio u glasnu svađu, što se inače retko dešava.
Izraelsko-palestinski mirovni pregovori, vođeni pod sponzorstvom SAD, doživeli su krah još pre dve godine.
Abasovo prisustvo na ceremoniji potpisivanja ima simboličnu važnost nakon de fakto priznanja palestinske državnosti u UN 2012. godine, nakon čega se Palestina smatra državom nečlanicom posmatračem. Palestinski predsednik sada je prvi put sedeo u sali Generalne skupštine UN kao predstavnik države povodom ceremonije potpisivanja, ističu svetske agencije.
Palestinski pristup sporazumu mogao bi da dovede do komplikacija za SAD čiji zakon zabranjuje finansiranje svake organizacije i grupe koja nema međunarodno priznate atribute državnosti. Američki senatori su poslali pismo državnom sekretaru Džonu Keriju, upozorivši da će učešće Palestine u tom sporazumu onemogućiti da SAD daju novac u globalni klimatski fond.
Pismo je potpisalo 21 senatora iz Republikanske stranke, što je bio poslednji pokušaj republikanaca da spreče učešće SAD u globalnim klimatskim inicijativama. Stejt department SAD je saopštio da je primio pismo i priprema odgovor.
Pre pet godina SAD su prestale da finansiraju Unesko, agenciju UN za obrazovanje, nauku i kulturu nakon što je Palestina primljena u nju.

Ostavi poruku