EPILOG spektakularne pljačke vrednosnih pošiljaka kurirske službe „AKS ekspres“, 12. aprila na auto-putu Beograd – Zagreb, kod isključenja za Zemun, je hapšenje njihovog službenika Nemanje A. (23).
On je osumnjičen da je inscenirao čitav napad, sam sebe povredio i uzeo dva i po miliona dinara.
Naime, kurir ove šabačke firme zadužio je veći broj vrednosnih pošiljaka, namenjenih primaocima u Zemunu, koje nije isporučio.
Potom je falisifikovao njihove potpise, da je roba navodno primljena.
Osumnjičeni je novac, kako se pretpostavlja, zadržao za sebe, a potom lažno prijavio razbojništvo kako bi prikrio napravljeni manjak.
Policija nastavlja rad na ovom slučaju, jer postoji sumnja da je Nemanja A. u još nekoliko navrata falsifikovao potpise primaoca, a novac zadržao za sebe.
Uz krivičnu prijavu priveden je Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.
Nemanja A. je pljačku prijavio oko podneva, na izlazu i skretanju za firmu „Ikarbus“ u Zemunu! Ispričao je da su ga naoružani napadači presreli, zaustavili kamion kurirske službe i uz pretnju oružjem oteli torbu sa pošiljkama vrednim nekoliko miliona dinara, sa suvozačevog sedišta.
Najinteresantnija je činjenica da je Nemanja A., kako se sumnja, sam sebe nekoliko puta udario po glavi tupim predmetom.
Policiji je ispričao da ga je napao razbojnik.
On je prevezen na Vojnomedicinsku akademiju (VMA). – Mladić je van životne opasnosti.
Svestan je i orijentisan – ocenili su tada njegovo zdravstveno stanje stručnjaci ove medicinske ustanove.
Kurir „AKS ekspresa“ je do detalja dalje inscenirao kompletnu priču.
Izjavio je da je zaustavio kamion, jer je nepoznati mladić stajao na sredini puta. Čak je opisao i kako je razbojnika čekala parkirana crvena „opel astra“, bez tablica.
Za volanom je bio još jedan mladić, koji je imao kapuljaču.
Posle poziva „napadnutog i opljačkanog“ radnika kurirske službe, na lice mesta došlo je nekoliko policijskih patrola, kao i pripadnici Interventne brigade.
Blokirali su okolne ulice i pretresali neke objekte, ali od „drskih pljačkaša“ i crvene „opel astre“ nije bilo ni traga.
Inspektori su istog dana razgovarali i sa rukovodiocima u kurirskoj službi kako bi utvrdili da li su se njihova vozila kretala uvek istom maršrutom, kao i koliko je ljudi znalo za pošiljku i njenu vrednost.
Od prvog trenutka nešto im u priči Nemanje A. nije „štimalo“.
Vrlo brzo su otkrili da je on „mozak“ pljačke, koje zapravo nije ni bilo. SUMNjIV OD PRVOG TRENA – Bez obzira na to što je kurir Nemanja povređen, morali smo detaljno da ga ispitamo – neposredno posle pljačke ispričao je naš sagovornik iz policije. – Ipak, njegovo saslušanje nije završeno i ponovićemo ga.
Mnogo toga je nejasno.
Nemoguće je da su razbojnici tek tako, slučajno nabasali na vozilo sa novcem.
U to vreme i na toj deonici auto-puta nema gužve.

Ostavi poruku