.

VELIBOR Bakić (32), koji je pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva Smaila Tarića iz Malog Zvornika 2008. godine i trenutno čeka da bude pozvan na odsluženje kazne, uhapšen je u petak po podne u Beogradu zbog sumnje da je izvršio krivično delo iznude.
Policija ga je, u spektakularnoj akciji, privela na uglu Višegradske i Savske ulice, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, i određeno mu je zadržavanje do 48 sati, posle čega će biti priveden u Tužilaštvo na saslušanje.
Bakić je iz pritvora pušten u martu prošle godine, posle više od šest godina otkako se iza rešetaka našao zbog sumnji da je učestvovao u Tarićevom ubistvu.
Ovaj zločin izazvao je veliku pažnju javnosti, pošto je Tarićeva odrubljena glava pronađena u crnoj plastičnoj kesi 22. avgusta 2008. na Bulevaru kralja Aleksandra, posle anonimne dojave upućene beogradskim medijima.
Policija je sutradan u donjem delu Karađorđevog parka pronašla i spaljeno Tarićevo telo u žbunju.
Prvom presudom Višeg suda, Bakić je bio osuđen na 35 godina zatvora, ali je ova presuda ukinuta.
Posle drugog suđenja, izrečeno mu je 20 godina robije, ali je Apelacioni sud otvorio novi pretres i doneo pravosnažnu presudu od 15 godina.
Kad je pred Apelacionim sudom zaključen pretres, Bakiću je ukinut pritvor, koji mu je bio određen zbog uznemirenja javnosti, ali je, prema stavu ovog suda, protokom vremena od šest i po godina, „opao intenzitet uzmenirenja“ koje bi njegovo puštanje na slobodu moglo da izazove u javnosti.
Bakić je, kako se navodi u presudi, osuđen jer je od Tarića, kako bi ga namamio, najpre telefonom naručio kilogram eksploziva pentrita i sporogoreći štapin, što je trebalo da mu preda u Beogradu.
Posle toga nabavio je dve mačete, a 18. avgusta 2008. godine, u ranim popodnevnim časovima u parku iza Veterinarskog fakulteta, sečivom mačete zadao je više snažnih udaraca Tariću po glavi i telu, da bi mu zatim odsekao glavu, a telo i mačete zapalio.
Tarićevu glavu stavio je u crnu PVC kesu i ostavio je na trotoaru na Bulevaru kralja Aleksandra, gde je i pronađena.

Odrubljenu glavu Smaila Tarića policija pronašla na Bulevaru kralja Aleksandra 18. avgusta 2008. Od samog početka, Bakić je tvrdio da nije kriv i da je „sve nameštaljka“, a na suđenju je naveo: – Optužnica je napisana u domenu naučne fantastike.
Ne postoji nijedan dokaz koji bi potkrepio ono što mi se stavlja na teret.
Znam da je proces koji se vodi protiv mene namešten, ali ne želim da navodim imena ljudi koji su u to umešani, jer su oni opasni.
Sa Tarićem sam bio u dobrim odnosima…
Bakićeva odbrana je u julu prošle godine Višem sudu podnela zahtev za ponavljanje postupka, kako bi se saslušali svedoci koje je sud tokom glavnog pretresa odbio da pozove, a koji bi govorili o njegovom alibiju.
Uz zahtev su priložene i svojeručne, overene izjave tih svedoka. RAŠIĆ OSLOBOĐEN POSTUPAK za ubistvo Smaila Tarića vodio se i protiv Beograđanina Miloša Rašića, koji je pravosnažno oslobođen zbog nedostatka dokaza.
On je prvobitno bio osuđen na 30 godina zatvora, a posle ponovljenog suđenja izrečena mu je kazna od 18 godina.
Međutim, posle uloženih žalbi, Apelacioni sud je doneo oslobađajuću presudu.
I Rašić je, kao i Tarić, u pritvoru proveo više od šest godina.

Ostavi poruku