Rusija je zadržala „znatno vojno prisustvo“ u Siriji iako je objavila delimično povlačenje svojih trupa, rekao je danas u Ankari generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.“Uprkos objavi o delimičnom povlačenju vidimo da Rusija zadržava znatno vojno prisustvo da podrži režim (Bašara al) Asada u Siriji“, rekao je Stoltenberg.

On je rekao da je primirje u Siriji, premda „u teškoćama“, i dalje „najbolja osnova za nalaženje mirnog rešenja krize putem pregovora“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin prošlog meseca je najavio povlačenje glavnog dela ruskih trupa nekoliko dana posle početka primene primirja između vlasti i pobunjenika, koje je postignuto uz posredovanje Moskve i Vašingtona.

Brojna kršenja primirja i teška humanitarna situacija na terenu uticali su na mirovne pregovore koji se vode u Ženevi između vlasti i glavnih opozicionih grupa.
Opozicija je navela da ne može da nastavi da pregovara u Švajcarskoj dok Sirijci umiru svaki dan, posebno u bombardovanjima.

Na sastanku Saveta NATO-Rusija, prvom posle dve godine, održanom juče nisu prevaziđene razlike između Moskve i tog vojnog saveza, ali je to bila prilika za iskren i ozbiljan razgovor, rekao je Stoltenberg.

Odnosi dve strane zahladneli su na početku ukrajinske krize.

Ostavi poruku