Naslovna Svijet Indija hoće dragulj iz britanske krune

Indija hoće dragulj iz britanske krune

0

SAMO dan pošto je ministar pravde u Vladi Indije poručio vrhovnom sudu te zemlje da Britanija ne bi trebalo da vrati Indiji nekad najveći dijamant na svetu kohinor od 106 karata, stvar se iz korena promenila.
U sredu je indijska vlada saopštila da će zatražiti od Britanije da joj vrati kohinor, koji je sada deo krune iz kolekcije britanske kraljevske porodice.
Tvrdnja ministra da dijamant treba da ostane gde je sada, jer ga je Britancima sredinom 19. veka svojom voljom dala porodica maharadže Randžita Singa, i da ga „britanski vladari nisu ni oteli ni silom uzeli“, očigledno nije bila dovoljno uverljiva za ostale članove vlade u Nju Delhiju.
Ta izjava bila je iznenađujuća, s obzirom na to da indijske vlasti već decenijama traže da im dijamant bude vraćen.
Naime, za mnoge Indijce gubitak kohinora predstavlja simbol potčinjenosti Indije pod britanskom kolonijalnom vlašću, a njegovo vraćanje smatraju delimičnom nadoknadom za vekove ekonomske eksploatacije.
U međuvremenu je i jedna organizacija za ljudska prava indijskom sudu predala zahtev da naloži vladi da zatraži vraćanje dijamanta, a sud je vladi dao rok od šest nedelja da razmotri svoju poziciju pre nego što presuda bude donesena.
Dijamant kohinor nalazi se na prednjoj strani krune Kraljice majke, koja je, zajedno sa drugim draguljima britanske kraljevske porodice, izložena u londonskom Taueru.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version