Naslovna Svijet Većina Rusa žali za Sovjetskim Savezom

Većina Rusa žali za Sovjetskim Savezom

0

MOSKVA – Većina Rusa žali zbog raspada Sovjetskog Saveza i želi njegov povratak, kao i tadašnji socijalni sistem, rezultati su objavljene ankete nezavisnog Levada centra.
Anketa je pokazala da 51 odsto Rusa smatra da je raspad Sovjetskog Saveza mogao da se izbegne i da 56 odsto žali zbog toga što se dogodilo.
Sociolozi su utvrdili da većina građana (58 odsto) želi obnavljanje Sovjetskog Saveza i tadašnjeg sistema, ali da 44 odsto smatra da je to nerealno.
Levada centar navodi da svaki treći građanin (31 odsto) ne bi želeo povratak socijalizma.
Sadašnji procenat stanovništa Rusije koji oseća nostalgiju za sovjetskim vremenima najviši je od 2010.
Istorijski maksimum tog pokazatelja bio je u decembru 2010., kada je za Sovjetskim Savezom žalilo 75 odsto Rusa, naveo je Levada centar.
Da je raspad SSSR bio neizbežan smatra trećina stanovnika (33 anketiranih), a 17 odsto nije moglo da formuliše odgovor, pokazala je anketa.
Levada centar je, takođe, saopštio da je deo građana koji pozitivno ocenjuju ulogu sovjetskog vođe Vladimira Iliča Lenjina za poslednjih deset godina porasla sa 40 odsto na 53 odsto.
Anketa je sprovedena od 25. do 28. marta ove godine na reprezentativnom uzorku sa statističkom greškom do 3,4 odsto, navodi taj centar.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version