BRISEL – Na sastanku Saveta NATO-Rusija, prvom posle dve godine, nisu prevaziđene razlike između Moskve i tog vojnog saveza, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
Sastanak je, rekao je Stoltenberg, bio prilika za „iskren i ozbiljan“ razgovor o situaciji u Ukrajini, pitanjima povezanim s vojnim aktivnostima Rusije i NATO-a i situaciji u Avganistanu. „NATO i Rusija imaju duboke i stalne razlike.
Današnji sastank nije to promenio“, kazao je Stoltenberg posle sastanka koji je trajao sat i po duže nego što je planirano.
Stoltenberg je ranije rekao da se sastanak u sedištu NATO-a u Briselu održava da bi se, između ostalog, unapredio „mehanizamaza smanjenje rizika u vezi s vojnim aktivnostima“.
Najavio je i da će na samitu biti razmotreni i nedavni vojni incidenti na Baltičkom moru, gde su ruski vojni avioni nadletali američki ratni brod u međunarodnim vodama i gde je ruski avion presreo američki izviđački avion u međunarodnom vazdušnom prostoru.
Savet NATO-Rusija osnovan je 2002. godine, a poslednji put se sastao u junu 2014.
NATO je prekinuo kontakte s Rusijom u znak protesta zbog pripajanja crnomorskom poluostrva Krima i ofanzive proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.
Stoltenberg je, međutim, rekao da je od velike važnosti da kanali komunikacije s Moskvom ostanu otvoreni. „Kada su tenzije velike, mislim da je potreba za otvorenim kanalima, političkim dijalogom, previdljivošću, transprentnošću jož važnija“, rekao je Stoltenberg u utorak.

Ostavi poruku