Naslovna Svijet Deo sirijske opozicije napustio pregovore u Ženevi

Deo sirijske opozicije napustio pregovore u Ženevi

0

ŽENEVA – Glavni članovi delegacije sirijske opozicije počeli su danas da napuštaju Ženevu, ocenujući da je „neprihvatljivo“ nastaviti mirovne pregovore s predstavnicima vlasti koje optužuju za masakr nad civilima.
Opozicioni aktivisti saopštili su da su najmanje 44 civila stradala u vazdušnim napadima, pripisanim vlastima, na severu zemlje.
Opozicija je u ponedeljak uveče saopštila da obustavlja „formalno“ učešće u indirektnm mirovnim pregovorima u Ženevi, protestujući zbog pogoršane bezbednosne situacije u Siriji.
Druga runda pregovora zaraćenih strana pod okriljem UN, koja je počela 13. aprila, trebalo je da se završi u petak.
Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura rekao je da će nastaviti pregovore uprkos povlačenju opozicionog Visokog komiteta za pregovore (HNK).
De Mistura bi danas trebalo da se sastane s predstavnicima vlade u Damasku, koji su u utorak rekli da su spremni da razmotre formiranje koalicione vlade s opozicijom, ali neće da razgovaraju o odlasku sa vlasti predsednika Bašara el Asada.
Nova runda posrednih pregovora o okončanju petogodišnjeg rata u Siriji, u kojem je poginulo više od 270.000 ljudi, a nekoliko miliona raseljeno, počela je 13. aprila u evropskom sedištu UN u Ženevi, pošto je prva runda u martu završena bez uspeha.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version