ISTANBUL – Premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da bi Turska lako mogla da obustavi primenu sporazuma s EU o migrantima ako u roku od dva meseca ne bude odobrena vizna liberalizacija za građane te zemlje.
Kako prenosi agencija Anadolija, Davutoglu je rekao da ako se Brisel ne bude držao svog dela dogovora do juna onda „niko neće očekivati da Turska ispuni svoje obaveze“.
Davutoglu, koji je danas otišao u Strazbur gde će se obratiti poslanicima EU, rekao je da je sporazum već rezultirao smanjenjem broja prelazaka migranata preko granica.
Prema dogovoru Ankare i Brisela, koji je stupio na snagu početkom aprila, svi migranti koji nelgalno dođu na grčka ostrva biće vraćeni u Tursku, a EU će za svakog vraćenog migranta odobriti azil jednom ratnom izbeglici smeštenom na turskoj teritoriji.
Turska je zauzvrat tražila da se ubrza uvođenje bezviznog režima za turske državljane.
ERDOGAN: EVROPSKOJ UNIJI VIŠE POTREBNA TURSKA, NEGO TURSKOJ EU Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ocenio je danas da je Evropskoj uniji (EU) više potrebna Turska, nego što je njegovoj zemlji neophodna EU, osuđujući nedavni „provokativni“ izveštaj Evropskog parlamenta. „Evropskoj uniji je više potrebna Turska, nego što je Turskoj potrebna EU“, izjavio je Erdogan ocenivši da je izveštaj Evropskog parlamenta provokativan u trenutku „boljih odnosa EU i Turske o migrantskoj krizi i razgovara o otvaranju pojedinih poglavlja za prijem zemlje u EU“.
Evropski parlament je prošle nedelje osudio manjak napretka u oblasti nezavisnosti sudstva, slobode medija i poštovanja ljudskih i vladavine prava. „Turska je preuzela odgovornost za oko tri miliona ljudi da ne bi smetali Evropi…
Da li u izveštaju ima nešto o tome? Ništa“, rekao je Erdogan.

Ostavi poruku