ZA Srbiju je i posle narednih izbora najbolja vlada Vučića i Dačića.
Tom porukom lider SPS Ivica Dačić za „Novosti“ negira da je u istinskoj svađi sa naprednjacima i da se sprema na novi politički zaokret ka opoziciji. * Hoćete da kažete da je samo predizborna taktika u pozadini javnog sukoba SPS i SNS? – Ne bih rekao da između nas postoji sukob.
Svih ovih godina smo uspešno sarađivali.
Tako je i danas.
Kad je reč o vitalnim državnim pitanjima nikada nismo imali različita mišljenja.
U izbornoj kampanji sve stranke su na neki način rivalske pa i one koje su partneri. * Na koji način može sada da vam koristi rivalstvo sa Vučićem? – To je važno zbog očuvanja identiteta stranaka i sprečavanja da fluidni deo eventualnog zajedničkog tela ide od jednih do drugih.
Imali smo takve probleme u prošlosti jer su SRS i SPS ranije, kao i sada SPS i SNS, imale deo „pokretljivih“ birača.
Po istraživanjima javnog mnjenja, u najvećem broju slučajeva biračima su prvi ili drugi izbor upravo SNS i SPS.
Naše stranke su najjače, a svi u opoziciji se bore da preskoče cenzus.
Prirodno je zato da se između nas javlja i rivalstvo.

TUCOVIĆ I KAMPANjA * KAKVA vam je simbolika Titovog i Miloševićevog unuka u kampanji SPS?- Simbolika kontinuiteta.
Da su mi se javili naslednici Svetozara Markovića i Dimitrija Tucovića i njih bih uključio u kampanju. * Kako tumačite to što je lider SNS, posle skandiranja vaših pristalica „Vučiću, pederu“, poručio da sada „zna šta mu je činiti“? – Svi znaju da takav vulgaran rečnik nije manir socijalista.
Mi nikoga nikad nismo vređali, a naročito nismo premijera.
To što se desilo svakako je dovelo do toga da niko ne govori o grandioznom skupu u „Areni“ pred 25.000 ljudi.
Akcenat je stavljen na 15 primitivaca, a ne naših pristalica.
U svakoj realnoj situaciji postoji domen koji ne može da se kontroliše. Štaviše, gajim sumnje da je ceo slučaj „izrežiran“. * Ko je to hteo da vas posvađa sa Vučićem? – Upravo to mnogi rade već mesecima i godinama.
Zato se i ne obazirem na te dnevnopolitičke smicalice.
Ima verovatno hiljadu dnevnopolitičkih razloga za svađu.
Ali je samo jedan razlog zašto treba da ostanemo zajedno – zato što je za Srbiju najbolje da sadašnja vlada i ubuduće ostane u ovom sastavu. * Da li je skandiranje protiv Vučića posledica toga što niste politički sankcionisali Branka Ružića koji se fotografisao sa huliganom koji je prvi promovisao vulgarni poklič? – To nije u direktnoj vezi.
Socijalisti nemaju nikakvo autorstvo nad primitivnim skandiranjem.
Niti smo to mi patentirali.
To su izmislili oni koji mrze Vučića.
Mi ne mrzimo Vučića već smo iskreni njegovi saradnici i partneri i zajedno smo donosili teške odluke za državu. * Očekujete li da 24. aprila uveče lider SNS najpre vas pozove da pričate o nastavku saradnje? – Mislim da će se 24. uveče prvo pobrojati glasovi, a onda ćemo, kako to naš običaj nalaže, da proslavimo rezultat.
Neko će da slavi, a neko će da pati.
Ne sumnjam da će SNS i SPS imati dovoljno glasova da mogu komotno da formiraju vladu. * Ali vrh SNS šalje poruke kao da vas ne vide kao budućeg partnera? – Nisam čuo te poruke.
Na Vučiću je da odluči.
Ako i ne budemo zajedno ništa nije tragično.
Nikad neću pljuvati po onome što smo zajedno radili. * Je li tačno da ste poručili SNS – nek im je srećno ako im je bolja vlada sa Tadićem, Čedom i Čankom… – Objavio sam demanti tih mojih izvrnutih reči.
Postoji manir da se nešto izmisli, pa onda dalje komentariše.
Ja sam rekao da je za Srbiju sigurno najbolja vlada između Vučića i Dačića, a da svako može da oceni da li je bolja vlada sa Čankom, Pajtićem, Čedom, Tadićem, Šešeljem i Dverima ili sa SPS. * Hoćete li praviti savez sa opozicijom protiv Vučića, ako budete sa njima mogli da namaknete 126 poslanika? – Svaki dan pišu pojedini mediji, a izjavljuju i funkcioneri SNS, da ću da pravim neku koaliciju sa Pajtićem.
To su gluposti. Što bih prešao na stranu opozicije ako mogu sa Vučićem? Tim koji pobeđuje se ne menja. * Najavili ste da ćete podneti ostavku u stranci ako budete imali loš rezultat? Koliko je to procenata? – Loš rezultat je ako budemo imali manje od deset odsto.
A očekujemo više od pola miliona glasova.
NE KRIJEM SE IZA RUŽIĆA * NEKI smatraju da Tončev, Ružić i Mrkonjić, kad kritikuju Vučića, pričaju u stvari u vaše ime? – To bi bilo isto kao kad bih ja rekao da Vučić progovara kroz reči, na primer, Zorane Mihajlović kad me ona napadne.
A ne mislim to.
Kad ne bih želeo sa Vučićem, rekao bih to i njemu u lice i javnosti.
Ne bih se krio i dobacivao iza ćoška.

Ostavi poruku