MOSKVA – OD STALNOG DOPISNIKA BROJ ruskih turista koji su lane putovali u inostranstvo smanjio se za trećinu, a turističke agencije predviđaju da će ove godine pasti za još toliko.
Očekuje se da će ovog leta u inostranstvo putovati oko sedam miliona građana, dok je pre tri godine u stranim hotelima letovalo njih 17,5 miliona.
Drastičan pad odlazaka, usledio je posle prekida avionskog saobraćaja sa Egiptom i pogoršanja odnosa sa Turskom.
Osim spoljnih faktora, na drastičan pad putovanja Rusa uticala je ekonomska kriza, pre svega veliki pad rublje u odnosu na dolar i evro.
Nedolazak Rusa doneo je velike nevolje ugostiteljima.
Samo u egipatskom Šarm el Šejhu, zatvoreno je 50 od 230 hotela.
Oni najuporniji mogu da dođu u Šarm i Hurgadu letom preko Istanbula, ali je onda sve daleko skuplje.
U Egiptu kažu da im se broj gostiju smanjio za čak 65 posto.
U prošlonedeljnom TV razgovoru sa narodom, predsednik Putin je kazao da putovanja u Tursku i u Egipat nisu bezbedna.
Turistički aranžmani se za te zemlje ne prodaju od jeseni prošle godine. – Ne možemo da kažemo građanima da letuju tamo gde se skoro svaki dan puca. – kazao je Putin. – Tamo na Sinaju u Egiptu, napadi su gotovo svakodnevni.
Vlasti Rusije zajedno sa Egipćanima rade na tome da se stvori bezbednost na određenom nivou, ali za sada to još nije ostvareno.
Slična je situacija u Turskoj.
Posebno jak udarac ruskim turističkim agencijama je bilo ukidanje čarter letova kojima su se prevozili turisti u Egipat i Tursku.
Zatvaranje najpopularnijih destinacija u ovim zemljama, ruske agencije su pokušale da kompenzuju ponudama hotela na Krimu.
Ali, uprkos moćnoj televizijskoj i političkoj propagandi, zbog problema sa transportom mnogi odustaju.
U redovima za trajekte se satima čeka, a hoteli imaju probleme sa pitkom vodom i strujom.
Ruski savez turističke industrije ističe da je u 2015. godini broj turističkih putovanja u inostranstvo rekordno nizak u poslednjih 18 godina.
Sadašnja ekonomska kriza u Rusiji glavni je krivac što je u poslednje dve godine čak trećina turističkih agencija stavila katanac.
U nekim oblastima, bankrotirala je čak polovina kompanija.
Većina eksperata prognozira da će se situacija stabilizovati tek za nekoliko godina.
Prvi uslov je da se smiri kurs rublje, jer je sada ruskim turistima sve dvostruko skuplje u inostranstvu, nego pre krize.
Bez obzira na to što hoteli u Turskoj nude turističkim operatorima velike popuste, interesovanje za letovanje u Turskoj, u Rusiji drastično se smanjilo posle eksplozija u Ankari i Istanbulu. PAD OD 97 ODSTO PORED Turske i Egipta rapidno se smanjio broj ruskih turista u Inodoneziji, gde je pad 96,6 posto, zatim u Tunisu sa padom od 83 odsto, kao i u Dominikanskoj Republici, 82,5 odsto.
Veliko smanjenje broja ruskih turista od čak 48 odsto zabeležila je i Grčka.

Ostavi poruku