BEOGRAD – Ministarka u Vladi Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović proglašena je večeras za „Najevropljanku 2015. godine“. „Evrointegracije imaju velike sličnosti sa samim konceptom nagrade zato što one ne smeju da budu cilj same po sebi, već treba da izmere da li ste nešto uradili i koliko ste uradili“, rekla je Jadranka Joksimović primajući nagradu Najevropljanin za oblast politike na svečanosti u Skupštini grada Beograda.
Jadranka Joksimović je zahvalila rekavši da je stvar prestiža dobiti priznanje koje proteklih 16 godina dodeljuje istaknutim pojedincima iz raznih oblasti.
Ona je dodala da je kao ministarka za evrointegracije radila timski jer su evropske integracije „zahtevan proces koji traje godinama i zahteva angažovanje svih“.
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, prošlogodišnja dobitnica nagrade za oblast ekonomije i privrednog razvoja, uručila je priznanje Najevropljanin za tu oblast generalnom direktoru Energoprojekta Vladimiru Milovanoviću, rekavši da su prošlogodišnji poslovni rezultati rada te kompanije najbolji u poslednjih 20 godina. „Posao svih nas u privredi, ali i politčara, je da napravimo prostor za veće zapošljavanje mladih ljudi, za povratak mladih koji su iz ekonomskih razloga otišli iz Srbije“, rekao je Milovanović i zahvalio za priznanje u ime svih zaposlenih u Energoprojektu.
Za oblast privrednog razvoja nagrađen je preduzetnik i finansijski stručnjak Miroljub Aleksić, dok je priznanje za menadžment u sportu dodeljeno izvršnom direktoru Aerodroma „Nikola Tesla“ zbog volonterskog učešća u organizovanju Evropskog prvenstva u vaterpolu u Beogradu.
Nagradu Najevropljanin u oblasti kulture i umetnosti dobio je profesor gitare Boško Radojković koji je sa saradnicima realizovao 16.
Gitar art festival (Guitar Art Festival – GAF), a predsednica Udruženja reciklera Srbije nagrađena je priznanjem za oblast zdravstva i ekologije.
Među dobitnicima nagrade Najevropljanin prethodnih godina bili su premijer Srbije Aleksandar Vučić, šef srpske diplomatije Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, nekadašnji ministar spoljnh poslova Vuk Jeremić i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.
Najevropljane nominuju i biraju članovi Organizacionog odbora i izbornog saveta Prve evropske kuće, u saradnji sa većim brojem pretežno nepartijski orijentisanih građana.

Ostavi poruku