Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kritikovao je rezoluciju Agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) u kojoj se, kako je rekao, jednostrano osuđuje ono što je označeno kao „izraelska agresija na Brdu hrama“ u Jerusalimu.
Kako danas prenose izraelski mediji, Netanjahu je ocenio i da je potpuno zanemarena činjenica da je Brdo hrama takođe sveto mesto za Jevreje.
Rezolucija je usvojena u petak sa 33 glasa „za“, šest protiv i 17 uzdržanih.
Francuska, Španija, Švedska, Rusija i Slovenija su nearapske zemlje koje su podržale taj dokument, dok su se Estonija, Nemačka, Litvanija, Holandija, Velika Britanija i SAD usprotivile, naveli su mediji.
Isti izvori navode da je Brdo hrama, kako to sveto mesto nazivaju Jevreji jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi, označeno arapskim imenom Haram al Šarif (Uzvišeno utočište) ili džamija Al Aksa koja se tamo nalazi, a na Izrael se više puta aludira rečima „okupaciona sila“.
Rezolucija „duboko osuđuje propust Izraela, okupacione sile da zaustavi stalna iskopavanja i radove u istočnom Jerusalimu, posebno u i oko starog grada i ponavlja zahtev Izraelu, okupacionoj sili, da zabrani sve takve radove u skladu sa obavezama iz odredbi relevantnih Unesko konvencija, rezolucija i odluka“, prenose izraelski mediji.
U dokumentu se takođe poziva Izrael da dozvoli obnovu istorijskog statusa kvo koji je prevladavao do septembra 2000. i osuđuje izraelska agresija i nelegalne mere protiv slobode veroispovesti i pristupa muslimana svetom mestu Al Aksi/ Haram al Šarifu“.
Uz to se optužuje Izrael da „zabranjuje muslimana da sahranjuju svoje mrtve na nekim mestima“ i za „umetanje jevrejskih lažnih grobova na drugim mestima na muslimanskim grobljima“. „To je još jedna apsurdna odluka UN.
Unesko ignoriše jedinstvenu istorijsku vezu judaizma sa Brdom hrama, gde su dva hrama stajala hiljadu godina i prema kojima se svaki Jevrejin u svetu moli hiljade godina“, rekao je Netanjahu u subotu uveče, dodavši da UN ponovo ispisuje osnovni deo istorije čovečanstva i da je još jednom pokazao koliko nisko može da padne.
Lider opozicione partije centra Ješ atid (Ima budućnosti), bivši ministar finansija Jair Lapid, takođe je kritikovao odluku Uneska, označivši je „mrljom UN-a“ i pozvao organizaciju da povuče osudu.
On smatra da je osuda „zabrinjavajuća mogućnost da se ponovo ispiše istorija i realnost kao deo nastavka političkog napada na državu Izrael i Jerusalim“.
Lapid je upozorio da se palestinsko huškanje u odnosu na Brdo hrama pokazalo više puta kao neistinito i već je dovelo do smrti desetine Izraelaca u trenutnom talasu nasilja.
Prema njegovim rečima, odluka Uneska „pothranjuje i produžava talas terora“ i može prouzrokovati smrt još desetine nevinih ljudi, a od te odgovornosti agencija „ne može pobeći“.

Ostavi poruku