PARIZ: OD STALNOG DOPISNIKA SLOBODA jednih prestaje tamo gde počinju prava drugih.
Ova prava se, međutim, ponekad zaglave u točku istorije, ostanu duboko u prašini fioka, niko na njih decenijama ne obraća pažnju, vešto izbegavaju zamke savremenog društva.

Tako je, posle 214 godina zabrane, Francuskinjama tek pre nekoliko godina zvanično dozvoljeno da se oblače kao muškarci, odnosno da nose pantalone na javnom mestu, iako ovo slovo zakona odavno niko nije zarezivao.
Ovde je, tako, na primer, i dalje zabranjeno ljubiti se na peronu.
Ovo pravilo uvedeno je na zahtev železničara koji su hteli da smanje zakašnjenja, a preživelo je još od 1910. godine.

NIJEDNOJ svinji u Francuskoj ne sme da se da ime Napoleon.
Razlog je poznat.
Paragrafom koji je star nekoliko vekova, namera je bila da spreči sprdnju s carom.
Monarsi su prisutni i u drugim republikanskim pravilima.
Jedna od preko 400.000 normi u Francuskoj predviđa i da svi u svojim kućama moraju da imaju balu sena, za slučaj da kralj tuda iznenada prođe sa svojim konjem.

Po članu 173 Građanskog zakonika iz 17. marta 1803, otac i majka mogu da se zvanično protive braku svoje dece, čak iako su ona punoletna, ako za to navedu valjan razlog.

Neki od zakona važe još iz srednjeg veka, ali ima i onih iz današnjih dana koji izazivaju nevericu.

U MESTU Kinjo, s petnaestak hiljada stanovnika, na jugu Francuske, zabranjeno je umirati! Mogu to samo oni koji imaju grobnicu.
Razlog za ovako ingeniozni dekret iz 2007. godine je prebukiranost lokalnog groblja i namera da se država nagovori da opštini ustupi deo vojnog zemljišta.
Navedeno je i da će prekršioci biti kažnjeni.
Gradske vlasti iz provansalske varošice Šatonef di Pap, s dve hiljade duša, poznate po izuzetno dobrim vinima, odlučile su da, posle glasina o pojavi vanzemaljaca u ovom kraju, 1954. godine smanje strah među žiteljima, tako što su zabranile letećim tanjirima da nadleću ovo mesto.
Zabrana važi i danas, a koliko je poznato, niko je do sada nije prekršio.

Iako je brak između ujaka, ujni, stričeva i strina, sa nećacima i sestričinama zabranjen, prema najnovijem zakonu o „braku za sve“, predsednik države to može da odobri, u izuzetnim slučajevima, kao na primer, ukoliko je osoba koja ih rodbinski vezuje – preminula.

Na radiju, od osam do 20 sati, mora da bude bar 70 odsto francuske muzike.
To pravilo se, u velikoj meri, i danas poštuje.
Na poslu, neko sluša muziku, neko ne, ali zato je svima alkohol zabranjen.
Iz tog pravila su, međutim, na osnovu člana 4228-20 Zakona o radu, i danas izuzeti vino, pivo i sajder od jabuke i kruške!ČUDNIM pravilima tu nije kraj.
Osim ako to banka izričito ne zabrani, u Francuskoj je, na osnovu odluke Apelacionog suda iz Pariza od 1931. godine, i danas moguće napisati ček rukom, na najobičnijoj hartiji.
Na jednom neobičnom suđenju u Lionu 1996. godine precizirano je da je iz ovog pravila, ipak, izuzet toalet-papir, zbog svoje slabe otpornosti.

Ostavi poruku