Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Jemen, koji će predvoditi mirovne pregovore izmedju predstavnika vlade i šiitskih pobunjenika, izjavio je danas da mir nikada nije bio tako blizu kao što je sada.
Ismail Uld Šeik Ahmed je pozvao vladu u Jemenu i šiitske pobunjenika Hute da „odustanu od destruktivnih i ratobornih stavova“ i da postignu dogovor koji bi doneo mir posle više od 18 meseci rata. „Jemen je na kritičnom raskršću.
Jedan put vodi ka miru, dok drugi može samo da pogorša humanitarnu situaciju“, rekao je specijalni izaslanik UN. On je istakao da dogovor sukobljenih strana o prekidu neprijateljstava koji je stupio na snagu 10. aprila i njihova spremnost da učestvuju u mirovnim pregovorima koji počinju u ponedeljak pokazuju da ima potencijala za mir. „Dogadjaji u poslednjih nekoliko nedelja su ohrabruju, uprkos ozbiljnim kršenjima primirja u gradu Taizu koji se već godinu dana nalazi pod kontrolom pobunjenika“, rekao je Šeik Ahmed.
U sukobima u Jemenu stradalo je više od 6.400 ljudi, povredjeno je više od 30.000 ljudi, a infrastruktura u jednoj od najsiromašnijih arapskih zemalja je uništena.
Mirovni pregovori pod okriljem UN o prekidu neprijateljstava izmedju predstavnika jemenskih vlasti i šiitskih pobunjenika Hutu, počinju sledeće nedelje u Kuvajtu.
Arapska koalicije predvodjena Saudijskom Arabijom pre više od godinu dana pokrenula je vazdušne napade protiv pobunjenika u Jemenu.

Ostavi poruku