Naslovna Svijet Sanders u Vatikanu pozvao na borbu protiv nejednakosti

Sanders u Vatikanu pozvao na borbu protiv nejednakosti

0

Kandidat za predsedničku nominaciju američke Demokratske stranke Berni Sanders pozvao je danas u Vatikanu na globalnu borbu protiv „nemoralnog i neodrživog“ jaza između bogatih i siromašnih, prenela je agencija Asošijejtid pres.
Sanders je u Rim stigao posle jučerašnje oštre debate sa Hilari Klinton u Njujorku i naveo da je učešće na konferenciji u Vatikanu suviše značajno da bi se propustilo. ; Njega je u Vatikanu dočekalo dvadesetak pristalica, koje su nosile transparente sa njegovim imenom. On je u svom govoru na konferenciji povodom obeležavanja 25. godišnjice dokumenta nekadašnjeg pape Jovana Pavla II o socijalnoj pravdi posle Hladnog rata, više puta citirao njegove reči i reči sadašnjeg poglavara pape Franje.
Sanders je rekao da bogati postaju sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji, a da su mladi širom sveta sve nezadovoljniji korumpiranim vladama i socijalnom nepravdom. Pored Sandersa, konferenciji su prisustvovali i bolivijski predsednik Evo Morales, poznat po svojoj antiimperijalističkoj retorici, i predsednik Ekvadora Rafael Korea.
Konferenciji nije prisustvovao papa Franja, koji je zbog toga uputio izvinjenje učesnicima.
Papa se neće sastati sa Sandersom tokom njegove posete Vatikanu.
Predstavnici Vatikana uglavnom nastoje da izbegnu bilo kakvo pojavljivanje u izbornim kampanjama u svetu zbog mogućeg korišćenja u političke svrhe, pa je Sandersov dolazak na konferenciju u Vatikanu izazvao ; spekulacije da je američki senator lobirao kako bi dobio pozivnicu. Biskup Marčelo Sančes Sorondo, predsednik Pontifikalne akademije nauka, rekao je da je pozvao Sandersa da prisustvuje konferenciji jer je jedini od svih predsedničkih kandidata u SAD pokazao interesovanje za dokumente pape Franje.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version