Američki admiral Mark Ferguson je primetio poboljšanje tehničkih i borbenih karakteristika ruske podmorničke flote, zbog čega je izrazio zabrinutost planovima NATO-a da štedi na Ratnoj mornarici.

Moskva pravi podmornice koje američka mornarica sve teže otkriva i prati, izjavio je za televiziju Si-En-En komandant Ujedinjene komande NATO-a u Napulju i Ratne mornarice SAD u Evropi i Africi admiral Mark Ferguson. „Njihove podmornice koje su sve manje primetne.
Vidimo da Rusi poseduju sve bolje sisteme naoružanja, raketne komplekse koji mogu da pogode kopnene ciljeve na velikom rastojanju.
Primećujemo da se nivo njihove obuke povećava kako se približavaju područjima koja su udaljenija od njihove teritorije“, izjavio je Ferguson.
On je podsetio na to da Moskva vidi pretnju od širenja NATO-a na istoku i da ne želi da dozvoli SAD i NATO-u da deluju u područjima blizu Rusije.
Zbog zabrinutosti akcijama ruskih podmornica, SAD i njihovi saveznici iz NATO-a pokreću novi program vojnih vežbi za simuliranje protivpodmorničke operacije i primene novog naoružanja, uključujući patroliranje protivpodmorničkih aviona P-8 „posejdon“, dodao je Ferguson.
U ovom trenutku NATO ima 53 podmornice, ali zbog zastarelosti i smanjenja budžeta njihov broj će do 2020. godine pasti na 41.
Bivši šef komande snaga SAD i NATO-a u Evropi general u penziji Džejms Stavridis je, sa svoje strane, rekao televiziji da SAD danas ne mogu u potpunosti da kontrolišu akcije ruskih podmornica. „Naše jurišne podmornice su bolje, ali ne mnogo.
Ruske podmornice predstavljaju realnu pretnju za grupu brodova predvođenu nosačem aviona Ratne mornarice SAD“, izjavio je Stavridis. (Izvor: sputniknews.com)

Ostavi poruku