Ekonomije većine zemalja sveta oporavile su se od turbulencija na tržištu s početka ove godine, ali je oporavak neujednačen usled konstatnih pretnji od terorizma i iščekivanja ishoda britanskog referenduma o njenom ostanku ili izlasku iz Evropske unije, zaključak je finansijskih zvaničnika največih svetskih privreda.
Ministri finansija zemalja Grupe 20 najvećih ekonomija sveta obećali su danas u Vašingtonu da će voditi politiku rasta i da će dodatno stabilizovati finansijska tržišta, ali nisu ponudili mere za postizanje navedenih ciljeva.
Govoreći o izazovima, kineska ministarka finansija Lu Livej stala je u odbranu svoje vlade nakon kritika da su dve velike agencije za određivanje kreditnog rejtinga nedavno smanjile izglede za kineske obveznice.
U zajedničkom saopštenju ministara finansija Grupe 20 ponovljena su obećanja data na prošlom sastanku koji je održan u febuaru u Šangaju.
Međutim, tada su se svetske ekonomije suočavale s turbulencijama na tržištu zbog većeg pada ekonomskog rasta u Kini i velikog pojeftinjenja nafte koje su pretile da ugroze svetsku ekonomiju.
Američki sekretar za finansije Jakob Lev rekao je da saopštenje Grupe 20 o jačanju globalnog rasta predstavlja udarac anti-globalizaciji.
Lev je naveo da SAD ne može biti jedini pokretač rasta i da sve velike ekonomije moraju da raspodele „alatke“ i rade na privrednom rastu sveta.
U saopštenju se navodi da, uprkos brojnim izazovima, ohrabruje činjenica da su se tržišta sada stabilizovala.
Ministar finansija Japana rekao je da su se međunarodna tržišta stabilizovala, ali da rizici i dalje postoje i izdvojio nestabilnost protoka kapitala.
Japan brine zbog naglog porasta vrednosti jena, uprkos nesvakidašnjem potezu Centralne banke Japana koja je uvela negativnu kamatnu stopu.
Grupa G 20 priznaje ekonomsku stabilnost koja je postojala na početku godine, ali navodi da su se tržišta oporavila, ali da je rast i dalje skroman i neujednačen.
Najveća tržišna nervoza ove godine je usmerena na Kinu, drugu po veličini ekonomiju sveta, ija je performansa lošija nego što se očekivalo, navodi se u saopštenju G 20.
Kineske vlasti saopštile su da je ekonomski rast pao na 6,7 odsto u prva tri meseca ove godine.

Ostavi poruku