Amerika namerno „naduvava“ priču o „imitaciji napada“ ruskih borbenih aviona Su–24 na svoj razarač da Rusija ne bi mogla da se zbliži sa Evropom, tvrde stručnjaci kineske agencije „Sinhua“.
Kineski stručnjaci naglašavaju da su optužbe SAD koje Vašington aktivno lansira u medijima, prilično „nategnute“.
Prema mišljenju kineskih analitičara, Amerika želi da iskoristi „osetljivost“ baltičkog regiona. SAD su saopštile da su ruski bombarderi Su–24 izveli „imitaciju napada“ na američki razarač „Donald Kuk“ u Baltičkom moru.
Rusija je kategorički demantovala te tvrdnje.
Vojni analitičar Ma Jun ističe da je upravo Amerika prva objavila informaciju o „imitaciji napada“, želeći ponovo da naglasi da dejstva Moskve „podrivaju stabilnost u evropskom regionu“ i da zbog toga i postoji rusko–američki sukob. „SAD uvek tako rade“, kaže stručnjak. Istovremeno, dodaje on, prisustvo američkog razarača u Baltičkom moru za Rusiju „već samo po sebi predstavlja provokaciju“. „Zbog toga je delovanje ruskih aviona samo reakcija na ponašanje Amerike, a Moskva, naravno, nikada ne priznaje da narušava bilo kakve principe“, kaže Ma Jun. Sa vojne tačke gledišta, da bi se govorilo o namernoj imitaciji napada, potrebno je imati ozbiljne osnove, a ne prosto uočiti avion na maloj visini iznad svog broda. Na geopolitičkom planu, posle ukrajinske krize Amerika je pojačala svoje prisustvo u Baltičkom moru, što je ugrozilo strateške interese Rusije.
Zbog toga Moskva čestim vojnim vežbama i patroliranjem pažljivije nadgleda region.
Stručnjak za međunarodne odnose Ču Jin ne vidi u onome što se dogodilo ništa iznenađujuće.
Usled širenja NATO–a na Istok, između Rusije i SAD često dolazi do tenzija na moru, ali obično se stišavaju „prećutnom saglasnošću“. Ovoga puta, međutim, Vašington aktivno naduvava tu temu u medijima.
U svetlu nedavnog „otopljavanja“ odnosa Vašingtona i Moskve to znači da Amerika takvom svojom reakcijom pokušava da izvrši pritisak na Rusiju sa druge strane, smatra Jin. Treba imati u vidu da je reč o Baltiku, veoma „osetljivom“ regionu, u kojem su zemlje u stalnom strahu od spoljne pretnje, a NATO na svaki mogući način pokušava da ih uveri da je spreman da pomogne, objašnjava stručnjak i dodaje da zbog toga „naduvavanje“ skandala u tom regionu ne iziskuje poseban trud. „SAD namerno preuveličavaju priču o ‘imitaciji napada‘ ruskih bombardera.
Razlog za to je činjenica da Vašingtonu ne odgovara da se posle poboljšanja rusko–američkih odnosa Moskva ponovo zbliži sa Evropskom unijom.
A ako se u Evropi nešto dešava, to se odmah odražava na odnose sa Rusijom“, kaže analitičar. (Izvor: sputniknews.com)

Ostavi poruku