Naslovna Srbija Putin: Ko hoće da se udavi, više mu nema spasa

Putin: Ko hoće da se udavi, više mu nema spasa

0

MOSKVA – OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“ IAKO su ekonomisti u ruskoj vladi već sedam puta govorili o tome da je dotaknuto dno krize i da će uskoro biti bolje, situacija se još nije bitno popravila, ali je vidljiv pozitivan trend – kazao je Vladimir Putin odgovarajući juče na pitanje kada će zemlja izaći iz sadašnjih ekonomskih problema.
Ekonomski problemi Rusije najčešće su bili tema postavljenih pitanja, mada je Putin jedan deo višesatnog odgovaranja posvetio i svetskim problemima, liderima, političkim prognozama…
Možda je najzanimljivije bilo pitanje učenice Varvare Kuznjecove (12), koja je pitala Putina koga bi prvo spasao kada bi se davili Porošenko i Erdogan.
Putin je, smešeći se, odgovorio: – Ako je neko odlučio da se udavi, više ga nije moguće spasti.
Ali mi smo svakako spremni da pružimo ruku svakom našem partneru, ukoliko on to želi.
Na 14. po redu razgovoru Vladimira Putina s narodom, samo putem interneta stiglo je više od tri miliona pitanja.
Osim pozvanih ljudi u „Gostinom dvoru“, velikoj dvorani nedaleko od Kremlja, pitanja Putinu su postavljali i u fabrikama i na poljoprivrednim dobrima, gde su bile poslate TV ekipe.

KO ĆE BITI NOVA PRVA DAMA? – Kada ćete nam predstaviti novu prvu damu zemlje? – pitali su Putina iz Sankt Peterburga, grada u kojem je rođen. – Ponekad se vidim sa Ljudmilom, ostali smo u dobrim odnosima, možda i boljim nego ranije.
Ljudmila je svojim životom zadovoljna, a i kod mene je sve dobro – odgovorio je Putin. – Mislim da lični život političara ne treba da bude u prvom planu.
Odavno sam se pomirio s tim da ljude to zanima, mada ne znam kako bi to moglo da utiče na razliku kursa valute ili cene nafte.
Ipak, možda jednog dana i zadovoljim znatiželju onih koje interesuje moj privatni život. – Iz pitanja koja su stigla vidi se opravdana ljutnja jednog broja građana, pa moramo učiniti sve da narod bolje živi – kazao je Putin.
Pitali su ga da li mu smeta to što se u Rusiji raspravlja o tri pitanja: hoće li poskupeti nafta, gde je kraj krize i da li će se štampati novac. – Ta pitanja su na površini, a u suštini, rukovodstvo želi da izmeni strukturu ekonomije, a ne da štampa novac – rekao je Putin, koga su pitali i na čemu on štedi, a on je kratko odgovorio: „Na vremenu.“ Ruske nacionalne devizne rezerve su ponovo na nivou 2014. i iznose 387 milijardi dolara. – Čak i kada ništa ne bismo radili, ako bismo trošili kao lani, mogli bismo da preživimo.
Od deviznih i drugih rezervi mogli bismo da živimo četiri godine – rekao je Putin, i dodao da vlada nije dobro prognozirala cene nafte, ali da misli da ekonomija počinje da pokazuje pozitivne rezultate.
Nemali broj pitanja bio je posvećen kašnjenju plata, lošim putevima, nedostatku jeftinijih lekova…
Pitali su ga s Krima da li će se kandidovati na predsedničkim izborima 2018.
Odgovorio je da je još rano da se o tome govori.
Ruski predsednik je rekao da ne očekuje da će zapadne sankcije biti ukinute u bližoj budućnosti.
Dodao je da se minski dogovori o regulisanju situacije u Donbasu ne ispunjavaju, jer to ne želi rukovodstvo u Kijevu, ali Zapadu je teško da prizna da je ušao u ćorsokak podržavajući sadašnje ukrajinsko rukovodstvo.
Odgovorio je Putin i na pitanje može li se dogoditi da Rusija ostane sama, jer, eto, donedavno je Turska bila prijateljska zemlja, a sada su s njom veoma loši odnosi. – Mi nismo u izolaciji jer imamo puno prijatelja u svetu.
Već sam govorio – mi ćemo ostati prijatelji Turske i turskog naroda, ali postoje problem s nekim političarima u toj zemlji – kazao je Putin.

KO JE LOŠIJI, KLINTON ILI TRAMP? Građane Rusije je zanimalo Putinovo mišljenje o američkim izborima, pa su ga pitali ko je lošiji – Hilari Klinton ili Donald Tramp? – Mi treba da tražimo ko je bolji.
U našoj istoriji bili su momenti kada smo tesno sarađivali i dobijali dobre rezultate.
I sada ima takvih primera, a to je zajednička borba protiv terorizma – rekao je Putin, ne opredeljujući se za jednog od predsedničkih kandidata.
Ruski predsednik je dodao i da SAD treba da rade ne sa pozicije sile i sa imperijalističkim ambicijama, već da uvažavaju Rusiju kao ravnopravnog partnera.
Na pitanje kako komentariše Obamino nedavno priznanje da je napravio grešku u Libiji, Vladimir Putin je rekao da je Barak Obama pošten čovek. – Priznati svoju grešku je hrabar postupak.
Predsednik SAD je pošten čovek, to iskreno mislim.
On je kao senator kritikovao nekadašnju administraciju SAD zbog Iraka, ali je kao predsednik napravio grešku u Libiji.
I dobro je da moj kolega ima hrabrosti da prizna grešku, jer ga mogu ugristi s raznih strana – rekao je Putin. ZA DORUČAK KAŠA Bilo je nekoliko dečjih pitanja.
Jedno dete koje očigledno ne voli kaše pitalo je predsednika šta o toj vrsti hrane misli kao odrastao čovek. – Jeo sam ih kao dete, a i sada svakog jutra jedem kašu. Što je čovek stariji, ima manje zuba, pa mu preostaje da jede kaše – rekao je, uz osmeh, Putin, što je izazvalo smeh prisutnih.
Drugo dete ga je pitalo šta bi poželeo kad bi uhvatio zlatnu ribicu. – Sve je u našim rukama, ukoliko budemo čekali čuda od zlatne ribice možemo se naći pored razbijenog korita – kazao je Putin.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version