Predsednik Vlade Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je da ta partija neće praviti postizborne koalicije sa Srpskom radikalnom strankom (SRS), Demokratskom strankom Srbije (DSS) i Pokretom Dveri jer te stranke, kako je naveo, traže odustajanje od evropskog puta Srbije.

U inervjuu za nedeljnik NIN, Vučić je rekao i da SNS neće praviti kompromise ni sa „onima sa leve strane, koji celog života nisu ništa uradili osim što su uništavali Srbiju i pljačkali građane“.“Nema razlike između Borisa Tadića, Bojana Pajtića, Vojislava Šešelja, Sande Rašković Ivić, Novice Tončeva i Branka Ružića, svi oni su danas ujedinjeni u mržnji prema meni.
Po rezultatima istraživanja, svi oni koje ujedinjuju pokliči ‘mrzim Vučića’, vrlo su blizu situacije da posle izbora mogu da naprave većinu bez nas“, kazao je Vučić, dodajući da tu uključuje i sadašnjeg koalicionog partnera u vladi Socijalističku partiju Srbije (SPS).

On je ponovio da će SNS, i u slučaju da osvoji više od 50 odsto mandata, „sasvim sigurno“ praviti koaliciju koja bi okupila „najširi mogući blok ljudi koji žele stabilnu i sigurnu budućnost“.

Upitan da li će neko od ministara iz aktuelne vlade zadržati svoj resor i u novoj vladi, Vučić je kazao da ima takvih ministara, ali je i dodao da će biti i značajnih promena.

Komentarišući rezultate borbe protiv korupcije, Vučić je ocenio da Srbija i dalje nema dovoljno efikasno pravosuđe, zbog čega je doneto malo prvostepenih, „a kamoli pravosnažnih presuda“.“To šalje veoma lošu poruku, jer ispada da svako može da prođe nekažnjeno, ma ko da je na vlasti.
Zbog toga se, između ostalog, radujem otvaranju poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU“, dodao je Vučić.

VUČIĆ: EVROPA SE NIJE PLAŠILA SRPSKE ČELIČANE, ALI SE PLAŠI KINESKESrpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će Vlada Srbije s kineskom kompanijom Hestil, budućim vlasnikom Železare Smederevo, morati da se bori da Evropska unija odobri nivo proizvodnje koji će toj fabrici omogućiti da posluje punim kapacitetom.

Hestil je najavio da će proizvodnju u Železari povećati na 2,1 milion tona godišnje, a za Srbiju bi, kako je Vučić rekao u intervjuu za beogradski nedeljenik NIN, bilo „fenomenalno da novi vlasnici Železare prošire kapacitet na 3,5 miliona tona“.“Drugima je to problem, jer strahuju da će Smederevo s novim vlasnicima i cenom i kvalitetom pobediti Košice i mnoge druge čeličane iz EU.
Evropa se nije plašila srpske čeličane, ali se i te kako plaši kineske“, istakao je Vučić.

On je rekao da je sadašnja uprava Železare, holandska kompanija HPK inženjering, za tu fabriku uradila koliko je to bilo moguće, smanjila je cenu sirovina i troškove proizvodnje, našla nove kupce, ali nije mogla da utiče na pad cena čelika.

Vučić je kazao da se još ne zna tačno koliki su gubici Železare, ali da bi on bio veći da upravu nije preuzeo HPK inženjering koji po ugovoru ima pravo na bonus, ali samo pod određenim uslovima.“Pre nego utvrdimo da li i na koliki bonus imaju pravo, moramo da vidimo da li je HPK ispunio svoje obaveze iz ugovora“, objasnio je Vučić u intervjuu za NIN.

Ostavi poruku