Poslanici ukrajinskog parlamenta nisu danas potvrdili ostavku premijera Arsenija Jacenjuka niti imenovali njegovog naslednika, uprkos krizi koja parališe vladu te zemlje, prenela je agencija Frans pres.
Sednica parlamenta završena je kasno po podne i biće ponovo održana sutra ujutro.
Poslanici su se sastali kako bi potvrdili Jacenjukovu ostavku i imenovali predsednika Parlamenta Volodimira Grojsmana za novog premijera, ali na sednici nije došlo do glasanja o promenama u vladi. „Glasanje će biti održano sutra ili u četvrtak“, rekao je ukrajinskoj agenciji Interfaks poslanik vladajuće stranke Oleksi Gončarenko i precizirao da će se raspravljati o kandidatima za ministre energetike, privrede, zdravlja i kulture.
Gončarenko je dodao da će predsednik Petro Porošenko raspisati prevremene izbore ako politička kriza ne bude okončana do kraja nedelje.
Mediji su preneli da su Porošenko, Jacenjuk i Grojsman razgovarali u Predsedništvu o rešenju krize. Grojsman (38), koji je donedavno smatran za predsednikovog čoveka od poverenja, usprotivio se Porošenkovim pokušajima da na važne funkcije u novoj vladi imenuje svoje pristalice kako bi pojačao kontrolu nad izvršnom vlašću.
Grojsman je 2006. godine sa samo 28 godina izabran za gradonačelnika Vinicije, grada na zapadu Ukrajine, a četiri godine kasnije ponovo je izabran na tu funkciju, osvojivši 78 odsto glasova.
Bivši i sadašnji saradnici opisali su Grojsmana kao velikog radnika koji je zaslužan za razvoj infrastrukture u Viniciji, ali koji nije u stanju da sagleda globalnu situaciju u zemlji, preneo je Frans pres.
Američki ambasador u Ukrajini Džefri Pjat izrazio je nadu da će politička kriza u Ukrajini biti ubrzo okončana i da će novu vladu činiti ljudi sposobni za reforme, jer će Zapad u suprotnom prestati da pruža pomoć Kijevu.
Finansijska pomoć Zapada, naročito Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), veoma je važna za Ukrajinu, koja je pogođena teškom ekonomskom krizom i dvogodišnjim oružanim sukobima sa proruskim separatistima na istoku, u kojima je poginulo 9.000 ljudi, a 1,5 miliona je raseljeno.
Ekspert za ukrajinsku privredu, švedski stručnjak Anders Aslund, napisao je na svom blogu da će Grojsmanovo imenovanje za premijera možda okončati političke tenzije u zemlji, ali će njegova vlada biti manje reformistička od Jacenjukove i vervatno neće biti u stanju da ispuni zahteve MMF-a, kao što je smanjenje korupcije. Jacenjuk je u nedelju ponudio ostavku na mesto premijera zbog sporih reformi i korupcionaških afera.
Njegova vlada preživela je u februaru glasanje o nepoverenju, što je produbilo političku krizu i dovelo u pitanje finansijsku pomoć Zapada.

Ostavi poruku